Moskva: "Bugari odbijaju – to će dovesti do povećanja cena"

"To što Bugarska odbija novi sistem plaćanja gasa koji je Rusija uvela neizbežno će dovesti do povećanja cena za krajnje korisnike."

Svet

Izvor: B92.net

Četvrtak, 23.06.2022.

19:02

Moskva:
Foto: samoila ionut/Shutterstock

To je u intervjuu za TAS S rekao Juri Filipson, direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"U suštini, Bugari su suočeni sa sumnjivim, skupim šemama po kojima će američke korporacije i svakakvi posrednici zarađivati. Rast cena za krajnje korisnike je neizbežan, a neosnovana optužba da se koristi 'gas kao oružje', kako je to sada u modi, pokušaj je da se okrivi Rusija", rekao je on.

Filipson je napomenuo da "Bugarska, koja je donedavno tvrdila da ima ulogu gasnog čvorišta za Balkan i celu Evropu, hitno traži alternativne izvore i načine za uvoz plavog goriva".

"Data su obećanja da će se deficit nadoknaditi kupovinom tečnog prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama i rezervisanjem kapaciteta na grčkom terminalu za njegov prijem", dodao je on.

Prema rečima diplomate, Rusija je danas svedok "pokušaja zvanične Sofije da se 'ispravi' od snažnog udara koji su vlasti nanele bugarskoj ekonomiji i društvenoj sferi učešćem u antiruskim sankcijama, uz radikalno tumačenje relevantnih pristupa EU, uključujući i odbijanje šeme plaćanja za snabdevanje prirodnim gasom koju je predložila Rusija".

Filipson je naglasio da je ruski predloženi algoritam plaćanja gasa "transparentan i jednostavan", prenose Novinite.

"Mnoge evropske kompanije to već uspešno koriste. Bugarske vlasti moraju da odluče da li će preći na novi sistem plaćanja kako bi gorivo dobile na vreme, u potpunosti i po razumnoj ceni ili će odbiti inovaciju na štetu običnih građana, a u korist stranog kapitala. Što se tiče Rusije, ostajemo pošten i pouzdan dobavljač. Moramo da se pobrinemo da kupci budu i poslovni partneri", dodao je on.

Pročitajte još:

Nemačka, zabrinuto: "Ekonomski napad"; "Smanjite potrošnju gasa, spremite se za više cene"

"Najteža studija": Prekid isporuke ruskog gasa koštao bi ih oko 56.000 radnih mesta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: