Mask rešio najveću misteriju kriptovaluta? "Mislim da je ovaj čovek stvorio bitkoin"

Najveća misterija sveta kriptovaluta – pravi identitet osobe koja je stvorila bitkoin, poznate kao Satoši Nakamoto, još uvek je nepoznanica.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2021.

12:40

Mask rešio najveću misteriju kriptovaluta?
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Ipak, najbogatiji čovek sveta Ilon Mask tvrdi da bi mađarski stručnjak za kriptovalute Nik Sabo mogao biti Nakamoto, piše Raša tudej.

"Možete pogledati evoluciju ideja pre pokretanja bitkoina i videti ko je pisao o tim idejama", rekao je Mask istraživaču veštačke inteligencije Leksu Fridmanu na njegovom potkastu u utorak. Čelnik Tesle takođe je odbacio tvrdnje da bi on mogao biti Satoši, rekavši da on to ne bi skrivao.

Mask je rekao kako ne može sa sigurnošću reći da zna ko je stvorio bitkoin, ali Sabove teorije čine mu se kao temelji prve kriptovalute.

"Čini se kao da je Nik Sabo verovatno, više nego iko drugi, odgovoran za evoluciju tih ideja", rekao je. "On tvrdi da nije Nakamoto, ali čini se da je on odgovorniji od bilo koga drugog za ideje koje su dovele do bitkoina", naveo je Mask, prenosi Jutarnji list.

Tim istraživača je 2014. godine proučavao Nakamotov dokument o bitkoinu zajedno sa pisanjem Saboa i 10 drugih potencijalnih kreatora ove kriptovalute. "Broj sličnosti između Sabovog pisanja i bele knjige bitkoina je neverovatan", rekli su, dodajući da "niko od ostalih mogućih autora nije bio ni približno tako precizan."

Pre nego što je bitkoin pokrenut 2008. godine, Sabo je na svom blogu komentarisao "nameru da stvori živu verziju hipotetičke valute". Razvio je mehanizam digitalnog novca poznat kao Sabo bit gold (Szabo Bit Gold) između 1998. i 2005. Međutim, ovaj kriptograf, takođe poznat po svojim istraživanjima digitalnih ugovora, više puta je demantovao da je izumitelj bitkoina, piše Raša tudej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: