Mađari dobili najsavremenija nemačka borbena vozila

Mađarska vojska dobila je prve primerke novih borbenih vozila Links KF41.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2022.

11:05

Mađari dobili najsavremenija nemačka borbena vozila
EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Time je postala prvi korisnik tog sofisticiranog sredstva ratne tehnike projektovanog u nemačkom Rajnmetalu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ukupno će biti isporučeno 209 borbenih vozila tog tipa za preoružanje mađarskih mehanizovanih bataljona koji su sada opremljeni tehnikom nasleđenom iz vremena Varšavskog pakta.

"Linksovi su najsavremenija vozila u svojoj klasi. Pored raznovrsnih senzora, sistema zaštite, topa, mitraljezima nose i protivoklopne rakete i izviđački dron. U okviru tog posla Rajnmetal će izraditi i devet tenkova za izvlačenje, devet tenkova nosača lansirnog mosta i 16 terenskih vozila koji će biti prateća tehnika za podršku mehanizovnnih bataljona", navodi se.

Portal podseća da je jačanje mađarske vojske deo programa "Zrinski 2026" za potpunu obnovu naoružanja - od automatske puške do tenkova.

"Temeljito se pristupilo analizi tržišta i nabavljaju se sistemi ratne tehnike koji se cene kao najsavremeniji, ali i politički i ekonomski pogodni za zaštitu mađarskih nacionalnih interesa... Bitan zahtev koji se postavlja u pregovorima o nabavci nove tehnike za mađarsku vojsku je prenos proizvodnje dela elemenata ili finalna montaža u mađarskoj vojnoj industriji koja je doskora bila marginalni deo nacionalne ekonomije", piše u tekstu.

Planirano je da prvih 46 vozila stigne iz Nemačke, a da do kraja 2023. godine proizvodnja počne u novoj fabrici u mađarskom gradu Zalaegeršeg, gde treba da bude izrađeno još 163 vozila.

Predviđeno je da se na poslu proizvodnje Linksa okupi i obuči kadar i da ta fabrika kasnije postane jezgro buduće mađarske vojne industrije.

U osnovnoj varijanti borbenog vozila pešadije Links ima tri člana posade - komandira, nišandžiju i vozača i ukrcano odeljenje od osam pešadinaca.

"Naoružanje vozila je vrlo snažno. Glavni adut je top kalibra 30 milimetara sa kojim je spregnut trocevni mitraljez kalibra 7,62 milimetra. Na kupoli je daljinski upravljanja borbena stanica sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetra. Za uništavanje tenkova i zaštićenih unosnih objekata Links ima lansere za izraelski protivoklopni raketni sistem Spajk dometa do 5,5 kilometra. Ako se gađa po letelici na maloj visini ona može da bude pogođena na udaljenostima do 10 kilometra", piše u tekstu.

Deo mađarskih Linksova biće u varijantama za komandovanje, izviđanje, navođenje avijacije, izvlačenje ranjenika i obuku vozača. Za vatrenu podršku biće izrađeni na bazi Linksa samohodni minobacači kalibra 120 milimetra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: