Svet

Nedelja, 11.02.2024.

15:58

Kina otpada? Oni su postali najveći trgovinski partner SAD-a

Prema službenim podacima, Meksiko je pretekao Kinu i postao najveći bilateralni spoljnotrgovinski partner Amerike.

Izvor: Capital.ba

Kina otpada? Oni su postali najveći trgovinski partner SAD-a
Foto: shutterstock, MOLPIX

Američki uvoz iz Meksika u 2023. dostigao je 476 milijardi dolara, dok je oko 323 milijarde dolara izvezeno u Meksiko, piše Axios.

Sjedinjene Američke Države, najveći svetski uvoznik, godišnje uveze robu u vrednosti više od tri triliona dolara, a više od trećine ukupnog uvoza čine Meksiko, Kina i Kanada.

Zategnuti odnosi između Kine i SAD-a, kao i trenutni trgovinski rat, zaoštrili su spoljnu trgovinu sa tom azijskom zemljom.

S druge strane, odnosi SAD i Meksika se obično posmatraju kroz kontroverznu imigracionu politiku i probleme sa kojima se suočavaju veliki američki gradovi zbog masovnog priliva izbeglica iz Centralne i Južne Amerike.

Ipak, čini se da, uprkos napetoj situaciji na granici, postoje jaki ekonomski razlozi za očuvanje odnosa.

Takođe, poremećaji u globalnom lancu snabdevanja, skupi troškovi transporta do Kine i zaoštravanje sukoba u svetu primoravaju američke kompanije da preispitaju gde proizvode svoje proizvode i okrenu se komšiluku, piše Dnyuz.

S obzirom na sve nepredvidivu geopolitičku situaciju, Meksiko je trenutno poželjniji partner od Kine, ali odnos SAD sa tom azijskom zemljom ostaje važan, posebno za kompanije poput Epla ili Starbaksa koje ne samo da nabavljaju sa tog tržišta, već i prodaju svoje proizvode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

15 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: