Vesti -

Kina otpada? Oni su postali najveći trgovinski partner SAD-a

Prema službenim podacima, Meksiko je pretekao Kinu i postao najveći bilateralni spoljnotrgovinski partner Amerike.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: shutterstock, MOLPIX
Foto: shutterstock, MOLPIX

Američki uvoz iz Meksika u 2023. dostigao je 476 milijardi dolara, dok je oko 323 milijarde dolara izvezeno u Meksiko, piše Axios.

Sjedinjene Američke Države, najveći svetski uvoznik, godišnje uveze robu u vrednosti više od tri triliona dolara, a više od trećine ukupnog uvoza čine Meksiko, Kina i Kanada.

Zategnuti odnosi između Kine i SAD-a, kao i trenutni trgovinski rat, zaoštrili su spoljnu trgovinu sa tom azijskom zemljom.

S druge strane, odnosi SAD i Meksika se obično posmatraju kroz kontroverznu imigracionu politiku i probleme sa kojima se suočavaju veliki američki gradovi zbog masovnog priliva izbeglica iz Centralne i Južne Amerike.

Ipak, čini se da, uprkos napetoj situaciji na granici, postoje jaki ekonomski razlozi za očuvanje odnosa.

Takođe, poremećaji u globalnom lancu snabdevanja, skupi troškovi transporta do Kine i zaoštravanje sukoba u svetu primoravaju američke kompanije da preispitaju gde proizvode svoje proizvode i okrenu se komšiluku, piše Dnyuz.

S obzirom na sve nepredvidivu geopolitičku situaciju, Meksiko je trenutno poželjniji partner od Kine, ali odnos SAD sa tom azijskom zemljom ostaje važan, posebno za kompanije poput Epla ili Starbaksa koje ne samo da nabavljaju sa tog tržišta, već i prodaju svoje proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.