Svet

Ponedeljak, 16.01.2023.

15:15

Ipak neće odustati? Najavljen povratak atomskoj energiji

"Napori da se neutralnost zemlje od ugljenika postigne do 2050. godine delimično oslanjati na povratak atomskoj energiji".

Izvor: Tanjug

Ipak neće odustati? Najavljen povratak atomskoj energiji
Ilustracija: Shutterstock/gyn9037

To je izjavio predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel, iako je njegov prethodnik pokušavao da sprovede otklon od nuklearne energije.

On je ovo izjavio na samitu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pred liderom te zemlje šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, po svemu sudeći s ciljem da se u jeku finalnih radova na izgradnji prve nuklearne elektrane na Arapskom poluostrvu naglasi posvećenost zvaničnog Seula nuklearnoj energiji, preneo je AP.

To bi moglo dovesti do toga da Južna Koreja bude među ponuđačima za buduće unosne ugovore i projekte u UAE, zemljom s kojom je zvanični Seul u bliskim odnosima poslednjih nekoliko godina.

"Da bismo postigli cilj i udaljili se od ugljenika radimo na brzom obnavljanju nuklearnog energetskog sistema koji proizvodi električnu energiju bez ugljenika", rekao je predsednik Južne Koreje i predočio da će dve zemlje udruženim naporima u razvoju čiste energije poboljšati svoju energetsku bezbednost i doprineti stabilnosti globalnog energetskog tržišta.

Junov prethodnik, predsednik Mun Džae-in je nastojao da udalji Južnu Koreju od nuklearne energije zbog velikog korupcionaškog skandala i katastrofe u japanskom nuklearnom postrojenju Fukušima 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: