Vesti -

Francuska posegla za strateškim rezervama nafte

Francuska Vlada saopštila je danas da je posegla za nacionalnim strateškom rezervama nafte kako bi obezbedila snabdevanje pumpi koje su ostale bez goriva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/CLEMENS BILAN
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Na taj korak bila je primorana u jeku štrajkova u rafinerijama i skladištima energenata koji su zaustavili proizvodnju i blokirali isporuke goriva u Francuskoj.

Portparol francuske vlade Olivije Veran rekao je da je situacija "napeta", ali je napomenuo da nema manjka u zalihama goriva na nacionalnom nivou, pozivajući potrošače da gorivo ne kupuju panično, prenosi Rojters.

U najteže pogođenom regionu O-de-Frans, vlasti su zabranile prodaju benzina i dizela kupcima sa kanisterima i drugim prenosivim kontejnerima.

"Naravno da veoma, veoma pažljivo pratimo situaciju zajedno sa operaterima i tu i tamo, kada je to potrebno, koristimo naše strateške zalihe kako bismo omogućili snabdevanje benzinskih pumpi", rekao je Veran na konferenciji za novinare.

Štrajk na koji je pozvao levičarski CGT sindikat u kompaniji Total enerži, poremetio je rad u dve rafinerije i u dva skladišta, a dve rafinerije kompanije Ekson mobajl od 20. septembra su suočene sa sličnim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.