Biz - B92.net

Francuska posegla za strateškim rezervama nafte

Francuska Vlada saopštila je danas da je posegla za nacionalnim strateškom rezervama nafte kako bi obezbedila snabdevanje pumpi koje su ostale bez goriva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/CLEMENS BILAN
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Na taj korak bila je primorana u jeku štrajkova u rafinerijama i skladištima energenata koji su zaustavili proizvodnju i blokirali isporuke goriva u Francuskoj.

Portparol francuske vlade Olivije Veran rekao je da je situacija "napeta", ali je napomenuo da nema manjka u zalihama goriva na nacionalnom nivou, pozivajući potrošače da gorivo ne kupuju panično, prenosi Rojters.

U najteže pogođenom regionu O-de-Frans, vlasti su zabranile prodaju benzina i dizela kupcima sa kanisterima i drugim prenosivim kontejnerima.

"Naravno da veoma, veoma pažljivo pratimo situaciju zajedno sa operaterima i tu i tamo, kada je to potrebno, koristimo naše strateške zalihe kako bismo omogućili snabdevanje benzinskih pumpi", rekao je Veran na konferenciji za novinare.

Štrajk na koji je pozvao levičarski CGT sindikat u kompaniji Total enerži, poremetio je rad u dve rafinerije i u dva skladišta, a dve rafinerije kompanije Ekson mobajl od 20. septembra su suočene sa sličnim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.