Svet

Sreda, 13.12.2023.

14:36

BRIKS nije dobio zvanično "ne"? Rusija: "Tiho i strpljivo čekamo"

Moskva čeka da se Argentina zvanično izjasni o članstvu u BRIKS-u.

Izvor: Tanjug

BRIKS nije dobio zvanično
Foto: Profimedia

Zvanični Buenos Ajres još nije formalno rekao "ne" članstvu Argentine u BRIKS-u, a Rusija, kao predsedavajuća u toj međunarodnoj organizacija u 2024. godini očekuje da se nova argentinska vlada sa novoizabranim predsednikom države Havijerom Mileijem zvanično izjasni o tom pitanju, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u intervjuu za časopis "Internešenel afers".

"Svi osim Argentine učestvovali su na nedavnom sastanku BRIKS-a. Međutim, Argentina nije članstvu zvanično rekla 'ne'. Tiho i strpljivo čekamo da nove vlasti te zemlje objave svoju zvaničnu reakciju na poziv da se pridruže BRIKS-u od 1. januara 2024. godine", rekao je Rjabkov, prenosi TASS.

On je istakao da je BRIKS zasnovan na međusobnom poštovanju zemalja članica i precizirao da se radi na stvaranju pravne osnove za prijem novih članica sa već usvojenih nekoliko sporazuma.

Jedan od ciljeva je da se pronađe način da se novim članicama omogući pristupanje sporazumima koji su na snazi u okvir BRIKS-a.

Na 15. samitu BRIKS-a u Johanesburgu, u Južnoj Africi, od 22. do 24. juna, lideri BRIKS-a su se složili da prime Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kao nove članice, od 1. januara 2024. godine.

Međutim, nakon što je populistički desničar i vatreni protivnik BRIKS-a Havijer Milei izabran za novog predsednika Argentine u novembru 2023. godine, vlada te zemlje je najavila da će odbiti da se pridruži BRIKS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

19 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

22 h

Podeli: