Argentina dogovorila restrukturu duga od 65 milijardi $

Buenos Ajres -- Argentinska vlada postigla je sporazum sa kreditorima o restrukturi državnog duga od 65 milijardi dolara, nakon nekoliko meseci zastoja u pregovorima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, mejikyc
Foto: Depositphotos, mejikyc

Argentinske evroobveznice su ojačale za tri centa nakon objave ove vesti, povećavši dobitke sa prethodne trgovinske sesije koji su ostvareni u iščekivanju postizanja ovog sporazuma, javlja CNBC.

Tri grupe poverilaca (ad hok grupa držalaca argentinskih obveznica, Berzanska grupa držalaca obveznica i argentinski Bord kreditora) sad će pomoći Argentini da restrukturira svoj dug i ponuditi joj značajne olakšice.

Razgovori su zapali u ćorsokak u junu kada je Buenos Ajres saopštio da ne može da se obaveže da ispuni uslove koje nude kreditori.

Treća po veličini ekonomija Latinske Amerike već mesecima kasni u plaćanju obaveza poveriocima po osnovu prodatih obveznica u vrednosti od više milijardi dolara, zbog žestokog udara koji trpi njena ekonomija od pandemije koronavirusa.

Ova zemlja s populacijom od 45 miliona našla se u finansijskim teškoćama i pre izbijanja epidemije kovida 19, sa rastom siromaštva i nezaposlenosti, kao i s visokim kamatnim stopama usled dvogodišnje recesije.

strana 1 od 146 idi na stranu