Francuski milijarder kupio čuvenu aukcijsku kuću Sotheby's za 3,7 milijardi dolara

Njujork -- Telekomunikacioni milijarder Patrik Drahi kupio je aukcijsku kuću Sodebi (Sotheby's) za 3,7 milijardi dolara, javio je BBC.

Izvor: klix.ba
Podeli
FOTO: EPA, JUSTIN LANE
FOTO: EPA, JUSTIN LANE

Kompanija, koja je na njujorškoj berzi bila 31 godinu, sada se nakon problematičnog razdoblja vraća u privatno vlasništvo. Francuski preduzetnik, kolekcionar umetnina i osnivač telekomunikacijske kompanije Altice, kupio je Sodebi u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umetnina.

Aukcijska kuća Kristi (Christie's), suparnik Sodebija, u vlasništvu je takođe francuske porodice Pino, prenosi Hina.

Nakon što je finansijska kriza pogodila to tržište, Sodebi se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedž fondova Dana Leba i Mika Makgvajera. Lebova kompanija Third Point je drugi najveći ulagač s 14 posto udela.

Poznati trgovac umetninama, Leb je pozdravio prodaju i Rojtersu rekao "da cena opravdava vrednost koju su uvideli kada su prvi put investirali u Sodebi, te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput firme Tird point, koja je verovala u potencijal te aukcijske kuće".

Aukcijsko tržište oživelo je u novembru 2017. kada je slika Salvator Mundi, dugo godina izgubljeno delo Leonarda da Vinčija, koju je naručio francuski kralj Luj XII, prodata u Njujorku za rekordnih 450,3 miliona dolara. Aukcija je održana u kući Kristi.

strana 1 od 171 idi na stranu