Ford beži iz Rusije, zatvara fabrike redom, deli otkaze

Američka kompanija "Ford" zatvara tri fabrike u Rusiji pošto se povlači iz proizvodnje putničkih vozila u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2019.

18:33

Ford beži iz Rusije, zatvara fabrike redom, deli otkaze
(Foto: Getty images)

To će za posledicu imati velike gubitke radnih mesta, izveštava agencija AP.

Iz "Forda" kažu da će prestati da proizvode putnička vozila u Rusiji do kraja juna, kada će zatvoriti pogone za sklapanje vozila u Sankt Peterburgu i u gradu Naberežnije Čelni, kao i fabriku motora u Jelabugi.

Kao razloge za ovakvu odluku, američki proizvođač automobila navodi spor oporavak ruskog automobilskog tržišta nakon usporavanja privrede u poslednjih nekoliko godina i okretanje kupaca ka jeftinijim automobilima.

"Ford" će svoju delatnost u Rusiji, preko svog mešovitog preduzeća "Ford Solers", sada fokusirati isključivo na komercijalne "Tranzit" kombije.

Kompanija je u poslednjih nekoliko godina u više navrata obustavljala ili smanjivala proizvodnju u fabrici u Sankt Peterburgu, navodeći kao razlog nisku tražnju kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: