Procurili podaci: Evropa je bila nadomak katastrofe

Beč -- Evropska mreža napajanja strujom bila je blizu kolapsa, zbog čega je više miliona domaćinstava tokom zime moglo ostati bez struje, tvrdi bečki dnevnik Standard.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Frekvencija mreže, koja je prošlog četvrtka oko 21.00 čas izmerena, pala je na 49,8 herca, što je za eksperte odlučujuća granica kada treba primeniti zaštitne mehanizme.

Poslednji put tako niska frekvencija izmerena je pre 12 godina, kada je u Francuskoj sa mreže, preventivno, moralo biti isključeno 10 miliona domaćinstava. Ovaj put su preduzete mere dale rezultat, pa nije došlo do prekida napajanja strujom.

Eksperti ističu da je Evropa "bila nadomak katastrofe", a major austrijske vojske, ekspert na ovom polju Herbert Sarug, ukazuje da su za to krive razne okolnosti. On je objasnio da neke elektrane ponekad prerano bivaju isključene sa mreže, dok se druge presporo priključuju, a rezultat toga je preslaba snabdevenost.

Ako se, kao što je to bio slučaj protekle nedelje, tome priključi i ispad elektrane u Španiji sa mreže, onda se približava krah mreže napajanja, do kojeg dolazi kada frekvencija dostigne nivo od 48 herca.

Budući da se električna energija ne može skladištiti u odgovarajućim količinama, neophodno je brinuti se za nadoknadu kako kod vrhunca potrošnje, tako i kada je preniska.

U Evropi kroz mrežu teče naizmenična struja sa frekvencijom od 50 herca i ta frekvencija mora striktno biti održana.

Ako dođe do opterećenja, kako kroz ogromnu potrošnju ili ispad velike elektrane sa mreže, generatori rade sporije i frekvencija opada.

Na to je neophodno brzo reagovati, jer u suprotnom mreža preti da doživi krah.

Prema Sarugu, iako se čini da postoji veliki prostor za delovanje kada je frekvencija između 49,8 i 48 herca, sve se događa munjevito, ne linearno već eksponencijalno.

Za samo par sekundi preti krah mreže, kazao je on dodajući da je važno preduzimati mere predostrožnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 151 idi na stranu