Posle BG na vodi, Alabar sprema novo čudo

Priča koja ovih dana kruži među Arapima je zapravo razgovor Muhameda Alabara i njegovog devetogodišnjeg sestrića Džamama o smislu života.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2016.

15:36

Posle BG na vodi, Alabar sprema novo čudo
(Foto: Getty images)

Kada je Alabar pitao svog sestrića koje su tri najvažnije stvari u životu, on mu je odgovorio: Vazduh, voda i vaj-faj.

Ujak mu je onda postavio pitanje zašto nije pomenuo hranu, a Džamam mu je rekao da jelo može naručiti i preko interneta. Upitan kako bi komunicirao sa roditeljima, kaže da može da stupi u kontakt s njima i preko Vocapa.

Zato, Alabar kaže da je to samo dokaz da digitalni svet ne samo da dolazi, nego je već preuzeo živote devetogodišnjaka. I to dalje znači da će uskoro preuzeti i veliki deo Alabarovog života.

Arapski mediji prenose da Alabar želi da stvori na Bliskom istoku novu Alibabu.

To potvrđuje i činjenica da je Emar (kompanija čiji je predsednik Alabar) kupio udeo u poštanskoj kompaniji Aramek. Cilj mu je da kupi i dodatne akcije kompanije kako bi imao potpunu kontrolu u tom najvećem dostavljaču u arapskom svetu.

Sve ima više smisla jer Aramek u poslednje vreme radi na tome da svoju isporuku bazira na jednom kliku miša. Njihovo onlajn poslovanje raste oko 25 odsto godišnje i prognozira mu se svetla budućnost i nešto u šta definitivno vredi investirati.

Tamošnji mediji idu i korak dalje i pišu da je ovo samo deo mnogo većeg plana. Pouzdani izvori Arabijan biznisa navode da je harizmatični predsednik Emara koji gradi i “Beograd na vodi” u Srbiji, već nabavio milijardu dolara od investitora kako bi napravio kompaniju koja će pokrenuti UAE u e-lektronskoj trgovini.

Inače, od 200 tehnoloških kompanija širom sveta samo jedna je s Bliskog istoka, tako da Alabarov plan i te kako ima smisla.

Zašto baš Alabar? Pa tamošnji mediji takođe ne štede reči kada je on u pitanju: pišu kako je radeći na toliko velikim projektima širom sveta, na čelu građevinskih giganata, stekao titulu nekoga ko se ne plaši rizika i ko zna šta radi. Navode i da njegovi prijatelji za njega kažu da ima šesto čulo kada je reč o investiranju u neiskorišćena tržišta.

Tokom prošlog meseca ramazana, šeik Muhamed bin Zajed al Najhan, takođe poznat srpskoj javnosti, organizovao je niz predavanja i bio domaćin mnogih stručnjaka. Mnoge prezentacije bile su impresivne, ali se navodi da se za samo jedno predavanje tražila stolica više - ono koje je držao Alabar pod naslovom “Digitalizacija, kuda idemo”.

Ostaje da se vidi da li će Alabar ostvariti cilj, pogotovo ako se ima u vidu da i Saudijska Arabija cilja na sličnu platformu u svojoj kraljevini. Arpapski svet dosta koristi internet stvari i Alabar zna da njegov sestrić nije izuzetak nego pravilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

9 h

Podeli: