Island otpisuje građanima kredite

Posle finansijskog kolapsa 2008. ostrvska država Island namerava da otpiše građanima hipoteke i da ih oslobodi plaćanja poreza na tri godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2013.

12:07

Default images

Prema novim merama za privredni oporavak, svakom domaćinstvu koje ima dug za stambeni kredit, vlada će otpisati 24.000 evra

U toj zemlji od samo 320.000 stanovnika problematične hipoteke iznose čak 1,25 milijardi dolara i utiču na kurs domaće valute krune. Ukupna vrednost islandske ekonomije procenjuje se na 14 milijardi dolara.

Više od polovine otpisanog duga čine direktni hipotekarni krediti koje Islanđani neće morati da vraćaj, a ostatak iznosa je od poreza za građane u naredne tri godine.

"Osloboditi domaćinstva dugova" bila je izborna parola i aktuelnog islandskog premijera Sigmundura Davida Gunlaugsona.

"Državna kasa mora u ovoj akciji da služi kao posrednik u finansiranju i sprovođenju mera štednje. Ukupne posledice za budžet ne bi trebalo da budu značajne u periodu 2014 - 2017 . godine" , saopštila je islandska vlada

Ovom merom vlada će pokušati da poveća GDP i da podstakne štednju. Neophodan novac planira da prikupi povećanjem poreza finansijskim institucijama.

Zahvaljujući tome, u državnu kasu će se sliti 37,5 milijardi kruna, to jest oko 314 miliona dolara.

Plan je kritikovao Međunarodni monetarni fond, OECD i mnogi ekonomisti. Međutim, zbog ove mere, agencija S i P je poboljšala ocenu rejtinga te zemlje.

Islandsko Udruženje za finansijske usluge procenjuje da su banke oprostile građanima oko dve milijarde dolara duga od 2008. godine, kada je izbila svetska finansijska kriza.

S obzirom na to da je 14 odsto bruto domaćeg proizvoda, taj oprost je najveći na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: