Japan:Rast proizvodnje, manje posla

Japanska industrijska proizvodnja je u aprilu porasla za sezonski prilagođenih 5,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je najveće povećanje za 60 godina.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

09:45

Default images

Industrijska proizvodnja, koja je ostvarila najveći rast od marta 1953. i tadašnje stope od 7,9 odsto, u aprilu je bila značajno veća od očekivanja analitičara, koji su predvideli rast od 3,2 odsto.

Ministarstvo predviđa da će japanski indeks industrijske proizvodnje u maju porasti 8,8 odsto, a u junu 2,7 odsto. Ipak, skok nezaposlenosti i pad cena bacaju senku na izglede druge najveće privrede sveta.

Stopa nezaposlenosti popela se na šetogodišnji vrhunac od pet procenata, potrošnja stanovnistva je pala za 1,3 odsto a opasnost od deflacije se vratila.

Broj nezaposlenih Japanaca uvećao se za 710 hiljada u odnosu na april prošle godine i sada iznosi 3,41 miliona, saopštila je vlada. Broj zaposlenih smanjio se za 1,7 odsto, na 63,22 miliona.

Premijer Taro Aso očekuje da će ogromni stimulativni programi vlade pokrenuti preokret. Njegov novi paket pomoći od 150 milijardi dolara sastoji se od programa za podsticanje potrošnje stanovništva koja zahvata više od polovine japanske ekonomije.

Japanska nezaposlenost je, u odnosu na stanje zabeleženo pre 12 meseci, uvećana za bezmalo 26 odsto, a kao glavni razlog što je veliki broj ljudi ostao bez posla vladini zvaničnici navode globalnu ekonomsku krizu.

Eksperti japanskog ministarstva rada procenjuju da bi do kraja ove godine situacija na domaćem tržištu rada mogla, usled sve veće krize na globalnom nivou, dodatno da se pogorša i da se stopa nezaposlenosti uveća na 5,5 odsto, što bi bio posleratni rekord.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: