Svet

Sreda, 17.06.2020.

10:44

Veliki akcionar Lufthanze protivi se ulasku države u vlasništvo koncerna

Veliki akcionar nemačke nacionalne avio-kompanije Lufthanza mogao bi sprečiti pomoć države, pošto se protivi ulasku države u vlasništvo koncerna.

Izvor: Tanjug

Veliki akcionar Lufthanze protivi se ulasku države u vlasništvo koncerna
Foto: Epa, Armando Babani

Nedelju dana pred skupštinu akcionara na kojoj će tema biti spasavanje kompanije, preduzetnik iz Minhena Hajnc Herman Tile doveo je u pitanje planiranu pomoć države.

Ovaj milijarder je, prema sopstvenim navodima, povećao svoj udeo u Lufthanzi na više od 15 odsto. Krajem marta Tile je otkupio udeo od deset odsto i time postao, neočekivano, veliki akcionar Lufthanze.

U intervjuu "Frankfurter algemajne cajtungu" (FAZ) on je zatražio da se iznova ispregovara plan za spasavanje Lufthanze.

Nedeljama je uprava Lufthanze pregovarala sa nemačkom vladom i na kraju je postignut dogovor o "finansijskoj injekciji" države u visini do devet milijardi evra, a zauzvrat država dobija paket deonica od 20 odsto.

Tile se protivi ulasku države u najveću avio-kompaniju Evrope.

"Lufthanzi je potrebna sanacija i ozdravljenje, ali ne učešće države", poručio je on.

Na vanrednoj skupštini akcionara 25. juna deoničari treba da odluče o potrebnom povećanju kapitala kompanije, a svojim udelom od 15 odsto Tile bi mogao da spreči odluku.

Tile smatra da šef Lufthanze Karsten Špor nije dovoljno intenzivno pregovarao sa državom.

"Prema mom mišljenju, nisu razmotrene sve mogućnosti", rekao je on.

Tile ne isključuje ni mogućnost stečaja Lufthanze, dodajući da bi se iz toga možda ukazale nove mogućnosti, iako time raste rizik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

1 d

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

18 h

Svet

Loše vesti za građane Rusije

Vlasti u Rusiji razmišljaju o promeni poreskog sitema u zemlji, tako da paušalna stopa od 13% bude zamenjena progresivnom stopom, uz znatno veće poreze za bogate i korporacije.

21:52

3.6.2024.

15 h

Podeli: