Vesti -

Za Srbiju, Mađarska spremna FOTO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Petre Sijarto su danas imali sastanak.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Posle razgovora, potvrdili su privrženost dve zemlje daljem partnerskom razvoju saradnje u više sfera energetike.

Sagovornici su na konferenciji za novinare istaklli značaj izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, što će i za Mađarsku biti jedna od opcija za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.

Đedović je istakla da će Srbija raditi na jačanju svoje energetske infrastrukture, te naglasila značaj planova za izgradnju Panonskog koridora za prenos električne energije.

Naglasila je i značaj diverzifikacije u snabdevanju naftom preko izgradnje naftovoda ka Mađarskoj, za šta su počele pripreme.

Odgovarajući na pitanja novinara, Đedović je rekla da se situacija u Turskoj posle zemljotresa budno prati i zbog situacije sa gasovodom, i dodala da postoje trenutno značajne rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj.

Sijarto je istakao da se zajednički radi da se do 2028. udvostruči količina prenosa električne energije između država i naveo da je saradnja moguća i oko nuklearnih kapaciteta PAKS 2 i 3 u Mađarskoj, za koje očekuje da prorade posle 2030. godine.

On je istakao da je saradnja dve zemlje u energetici odlična i da Mađarska može u slučaju potreba Srbije, kao što je u 2022. godini već uradila, da kupi i lageruje gas kod sebe za Srbije u količini od 500 miliona kubnih metara.

U kontekstu daljeg razvoja saradnje spominjana je saradnja mađarskog državnog MVM-a sa Srbijagasom i EPS-om.

Mađarska sprema da Srbiji obezbedi gas i pred sledeću grejnu sezonu

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

U slučaju potreba energetske bezbednosti Mađarska je spremna i pred sledeću grejnu sezonu da Srbiji obezbedi i do 500 miliona kubika gasa iz skladišta, rekao je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je, posle razgovora sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, rekao da je iz Srbije u Mađarsku Balkanskim tokom u 2022. godini stiglo 4,8 milijardi kubika gasa.

On je istakao da se radi o zajedničkom, partnerski postignutom rezultatu, te ocenio da je Srbija poverljiva, fer i korektna zemlja za snabdevanje Mađarske gasom.

Sijarto je istakao da sankcije EU zemljama nanose ozbiljnu štetu, te da su energetske sankcije u suprotnosti sa bezbednošću snabdevanja energentima.

Rekao je da je Mađarska dobila izuzeće od sankcija za naftu i gas, pa može da ih uveze i da ima obezbeđeno snabdevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.