Vučić otkrio kada će biti isplata 100 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će mladi početkom juna dobiti još po 100 evra, da će Srbija biti dobro snabdevena, a cene niže nego u Evropi.

Srbija

Izvor: Tanjug/TV Prva

Nedelja, 27.03.2022.

09:50

Vučić otkrio kada će biti isplata 100 evra
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je za TV Prva rekao da je inflacija i kod nas uvezena, zbog porasta cena energenata, da je veća od očekivane, ali da je manja nego u Evropi.

Naveo je da je u decembru bila 4,1 odsto, u odnosu na procenjenih dva odsto.

On je naveo da je Nemačka očekivala inflaciju do 3,3, a ici će do 5,7 i 6,1 odsto, dok centralna banka BiH očekuje inflaciju od 9,2 procenta.

Vučić je objasnio da se porast cena ne moze izbeći, jer rastu cene energenata i đubriva, a to sve ulazi u cenu poljoprivrednih proizvoda i tako da se stvara začarani krug.

Vučić je dodao da je dobro što nismo poslušali i što nismo zatvorili rudnike uglja, jer sada niko ne bi imao struju.

Kaže i da će Srbija biti dobro snabdevena, da će biti svega i po nižim cenama nego u Evropi, ali i da zbog svih uticaja ne mogu da budu dovoljno niske.

Ističe i da se mora sačuvati pozitivan privredni rast, jer sve procene padaju.

Napominje da su svetske finansijske institucije Srbiji predviđale privredni rast od 4,5, odsto i da će procene verovatno biti smanjene na 3,5 procenta, a da se smanjenje rasta očekuje i u svetu.

"Kada bi sačuvali to nema zime, ali plašim se da će biti teže i lošije u celom svetu", rekao je Vučić.

Povodom kritika političkih protivnika da se vestački održavaju cene i kurs dinara, Vucić je upitao kako kurs vestacki može da se održava 10 godina na 118 dinara za evro i što ga oni nisu sačuvali na 75 dinara.

"Nema u ekonomiji veštački. Manja je kod nas inflacija nego u Evropi, a finansije su stabilne", istakao je Vučić.

On je podsetio na situaciju u drugim zemljama gde će hleb da ode na 10 evra i postaće luksuzna hrana, na to da nema dovoljno ulja ni u regionu i da mu je sve visa cena.

Navodi da za Srbiju u tom smilslu neće biti problema jer proizvodi oko 332 hiljade tona, a naše potrebe idu do 100 000 tona ulja, tako da ostalo moze da ide u izvoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: