U planu: Drastični popusti za one koji troše manje struje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nisu planirane restrikcije struje i najavio da će građani koji budu štedeli struju dobiti veliki popust.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.08.2022.

12:00

U planu: Drastični popusti za one koji troše manje struje
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Obavestio je danas trošimo mnogo više struje nego ranije i da skuplje košta ono što mi proizvodimo od onog što građani plaćaju.

Takođe je rekao da mnogi pričaju gluposti i krive EPS, i da su donekle u pravu, ali da mi danas trošimo mnogo više struje nego ranije - pre 5 ili 7 godina.

"Radi nam Bor i Železara. Ljudi troše mnogo više struje. Građanin plaća 41 evro po megavat satu. Proizvodna cena struje kod nas je oko 57 evra po megavat satu. Nas skuplje košta ono što proizvodimo nego što dajemo građanima. Nama fali 20 gigavat sati, i uvek nam je falilo. Uvek smo morali da uvozimo, i na dan kada nam fali 20 gigavat sati, mi to moramo da kupimo. Cena struje je do skoro bila 100 evra na tržištu. Kada kupujemo po 100 evra mi krvarimo dnevno 2 miliona evra. A cena je sada u Srbiji 700 evra. Mi onda dnevno gubimo 20 miliona evra. Sada bismo davali 600 miliona evra mesečno", rekao je Vučić.

Plan Vlade: Veliki popusti

"Mi ćemo uskoro napraviti plan, ali smo o tome već razgovarali i vlada će za mesec dana o tome obavestiti građane. Nova Vlada će napraviti plan da oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, na primer, septembar na septembar itd. imaće drastične popuste na cenu električne energije. Ne planiramo da idemo sa isključenjima, ali oni koji sami budu štedeli daćemo im dodatni popust, kakav nisu očekivali", rekao je Vučić.

Kaže da je državi jeftinije da plati 57 evra po megavatu, koliko nas košta proizvodnja struja iako se prodaje građanima za oko 41 evra.

"Pa uz te popuste neka košta i 100 evra po megavatu, to je jefinije nego da uvozimo struju kada bude koštala 1.000 evra po megavatu", naglasio je on.

"Želimo da građani ne osete ništa i da to bude na dobrovoljnoj bazi, a da može da uštedi i da mu račun, na primer, umesto 4.000 dinara bude 3.000 dinara", naveo je Vučić.

Tako ćemo da zaradimo jer ćemo manje da uvozimo, dodao je.

Restrikcije nisu u planu

"Zimi mi trošimo 120 gigavat sati, a možemo da proizvedemo 105. Nama fali 20 gigavat sati, i uvek smo morali da ih uvozimo", izjavio je.

Vučić je rekao da dnevno fali oko 20 gigavat sati i dodao da je ranije cena megavata na tržištu bila 100 evra, što je bilo dva miliona dnevno troška za državu.

Ipak, danas je cena struje oko 700 evra na tržištu za Srbiju, a na primer u Francuskoj je i 1.000 evra, pa bi država kada bi uvozila struju po tim cenama gubila dnevno 20 miliona evra.

"To bi na mesečnom nivou bilo 600 miliona evra , pa puta četiri meseca 2,4 milijadi i na onih 4,8 milijardi za gas i 800 miliona, to bi izneslo ukupno osam milijardi evra i značilo bi bankrot. Ne postoje te pare ni u jednoj zemlji u okruženju", zaključio je.

Upozorio je da Evropi sledi katastrofa i mi nemamo planove za restrikcije.

"Računajte bukvalno na pakao ove jeseni i zimi. Već je krenula nervoza, mnogo veća nego što sam očekivao", rekao je.

Takođe je rekao da je važno da se što pre obezbedi mazut, dodavši da je Srbija uspela sa Kinezima da obezbedi najmanje milion, a možda i dva miliona togna indonežanskog uglja, da bi mogle termolektrane sve vreme da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: