Stiglo nam je moćno rusko oružje. Vučić: Odličan je

U Nišu je predstavljen antidron sistem "repelent".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2024.

15:56

Stiglo nam je moćno rusko oružje. Vučić: Odličan je
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIÆ/ bs

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave, antidron sistem "Repelent", koji je prvi put predstavljen javnosti.

Reč je o ruskom sistemu koji može da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letelica i dronova, na teritoriji od 30 kilometara.

"Stigao je Repelent. Ovo je Repelent. Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan" istakao je Vučić.

Predstavnici Vojske Srbije su istakli da je sistem "Repelent" namenjen za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova, kao i vršenje statističke obrade podataka, održavanje nivoa pretnje i eventualno ometanje svih radiokanala upravljanja i kanala satelitske navigacije.

Tom prilikom je istaknuto da je cilj tog sistema odvraćanje potencijalnog napada bespilotnog drona, kao i da pokriva prostoraod 30 kilometara.

Reč je o sisistemu koji otkriva dronove, prati njihove signale i elektronski suzbija prenos podataka bespilotnih letelica.

"Repelent" je projektovan za elektronsko praćenje bespilotnih letelica na osnovu signala radio-elektronskih sredstava i suzbijanje njihovih sistema upravljanja, a razvio ga je 2016. godine Ruski naučno-tehnički centar za elektronsku borbu.

Sistem je težak više od 20 tona.

Pročitajte još:

Stiže još nora. Vučić: Ovo je ogromno pojačanje za našu Vojsku FOTO/VIDEO

"Ako Nemci mogu 300.000, mi ćemo 100.000"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: