Vesti -

Sertić: Samit za "desetku"

Beograd -- Sa ekonomskog stanovišta Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu dobio je čistu desetku, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je naveo da su kineske kompanije pokazale zainteresovanost za 18 naših preduzeća koje su u restrukturiranju.

Sertić je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da su među najvrednijim rezultatima Samita oni koji bi trebalo da budu konkretizovani kroz budući operativni rad.

Samit je, prema njegovim rečima, važan ne samo zbog sporazuma koje smo potpisali, veći i zbog mogućnosti da se za dva dana obavi 17 bilateralnih razgovora, za šta je potrebno više od godinu dana.

Govoreći o memorandumu o industrijskim zonama, koji je potpisao sa kineskom stranom, Sertić je kazao da je cilj da se napravi strateški plan jer industrijske zone bitno utiču na dolazak investitora.

"Poslovni ambijent je konkretna stvar i tu ima niz parametara koji mogu da se poprave", rekao je Sertić.

Naveo je i da postoji jasna procedura o načinu funkcionisanja industrijskih zona, ali da moramo da znamo i gde i kako da ih postavimo.

Sertić je dodao da su velike kompanije na marginama samita razgovarale o novim projektima u vezi sa energetikom. Kako je rekao, dokumenti o tome nisu potpisani ali su obavljeni razgovori o tome i ti procesi su ubrzani, što je još jedna prednost samita.

Prema njegovim rečima, investitori su pokazali interesovanje za 18 kompanija u restrukturiranju, a među njima su IMT, IMR, Budimka, nekoliko banja i poljoprivredna dobra.

Sertić je istakao da je optimista jer su razgovori vođeni o proširenju pogona i pojačavanju kapaciteta tih fabrika u smislu novih tehnologija, napomenuvši da je Kina jedna od vodećih zemalja u svetu kada je rec o tehnološkoj razvijenosti.

Govoreći o izmenama zakona o akcizama i porezima koje je Vlada danas usvojila, Sertić je rekao da je cilj tih izmena međunarodno usklađivanje propisa u vezi sa oslobadanjem od PDV-a za IPA fondove i druge dobrotvorne organizacije.

Kada je reč o rebalansu budžeta, Sertić je naveo da skoro mesec dana nakon rebalansa, imamo novi, tehnički rebalans, što se u istoriji nije deslio.

Istakao je da je to velika pohvala za Vladu, jer su prihodi od taksi i akciza veci nego što je planirano, a troškovi su smanjeni.

"Oslobađa se prostor da u parametrima koji postoje, platimo zaostale obaveze, na primer prema poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Sertić, navodeći da tu ne spadaju dugovi za "Er Srbiju".

Sertić je dodao da će budžet Ministarstva privrede biti manji za 22 odsto zbog smanjenja subvencija.

"To je ono što smo obećali građanima i preduzećima, da više ne mogu da žive od državnih para već da moraju da imaju ekonomsku opravdanost", rekao je Sertić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.