Vesti -

Sertić: Preduzeća ljušture u stečaj

Beograd -- Od 502 preduzeća sa spiska za privatizaciju skoro 80 nema nijednog zaposlenog, već su samo ljušture koje postoje na papiru, kaže Željko Sertić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ta preduzeća ne mogu drugačije da budu ugašene nego kroz procese stečaja, izjavio je ministar privrede na konferenciji "Javna preduzeća i tržišna konkurentnost u Srbiji" i dodao da postoji između 80 i 90 firmi koje imaju jednog ili dva zaposlena.

"Dakle, oko 170 firmi već ne fukcioniše", kazao je Sertić, komentarišući navode da će više od 100 firmi otići u stečaj.

Prema njegovim rečima, veliki broj preduzeća od pomenutih 170 je već u procesu gašenja, ali neće sve te firme biti ugašene.

"Za svako preduzeće koje bude imalo i najmanji potencijal, omogući ćemo ili unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) ili ćemo pokušati da dogovorimo prodaju preduzeća, čak iako je u stečaju", kazao je Sertić, naglasivši da stečaj ne znači gašenje firme po automatizmu.

Stečaj, je kako je rekao, u neku ruku pravni model na osnovu koga bi preduzeće moglo da se spase.

Komentarišući zašto privatizacija tih firmi nije već urađena, Sertić je rekao da bi tada verovatno bilo atraktivno da se kupuju firme koje su imale tržište.

Prema njegovim rečima, u javnosti se često zapletemeo u priču reindustrijalizacije, ali to nije moguće na onaj način kako je rađeno 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, jer danas postoji tržišna utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.