Biz - B92.net

Poslednji deo opreme za novi blok TE stigao u Kostolac

Poslednji kontigent opreme za izgradnju novog bloka B3 u termoelektrani "Kostolac B" stigao je danas brodom na gradilište u Kostolcu.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ NATASA LAZAREVIC
FOTO TANJUG/ NATASA LAZAREVIC

On bi trebalo da bude priključen na elektroenergetsku mrežu u septembru 2023. godine.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović koja je, s ambasadorkom Kine Čen Bo prisustvovala isporuci nove opreme, istakla je da je poslednji kontigent opreme ključan za završetak izgradnje novog bloka koji će Srbiji doneti visok stepen efikasnosti u proizvodnji električne energije.

"Posle tri decenije, Srbija gradi novi energetski pogon koji je od izuzetne važnosti za proizvodnju struje kako bi se svi osećali bezbednije, pogotovu u ovim nesigurnim vremenima", rekla je ministarka.

Ðedović i Čen su istakle značaj ovog projekta koji se realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

"Ovo je veoma važno postrojenje koje predstavlja novih 350 megavata u proizvodnom pogonu Elektroprivrede Srbije (EPS), što je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a. To je veoma vazno, kako za građane tako za i privredu", rekla je ministarka.

Ambasadorka Čen Bo podsetila je da je izgradnja bloka B3 termoelektrane Kostolac značajna za razvoj Srbije, a posebno za proizvodnju struje i bezbednost energije.

"Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Kineska firma koja izvodi radove ulaže sve napore da se radovi završe u roku", istakla je ambasadorka Kine.

Ministarka Ðedović i ambasadorka Kine obišle su ovom prilikom gradilište i radove koji su u završnoj fazi.

Kako je rečeno, puštanje postrojenja na mrežu planirano je za septembar 2023.godine.

Novi blok, snage 350 megavata, jedna od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru, vredna 618 miliona dolara.

Veći deo sredstava za finansiranje projekta, 85 odsto, obezbeđena su iz dugoročnih kredita kineske "Eksim" banke, dok je 15 odsto obezbedio EPS. Izgradnjom novog postrojenja dugoročno će se povećati sigurnost energetskog sistema u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.