Počinje 5. marta: Evo kako do ID OB i odobrenja za slobodan pristup tržištu rada

Građani Srbije do ID broja Otvorenog Balkana (OB), koji im omogućava da koriste usluge u okviru inicijative Otvoreni Balkan, mogu da dođu preko portala eUprave.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 02.03.2024.

12:14

Počinje 5. marta: Evo kako do ID OB i odobrenja za slobodan pristup tržištu rada
Foto: shutterstock, PeopleImages.com - Yuri A

To je saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Od 5. marta preko portala www.euprava.gov.rs svi građani Srbije uz jednostavnu proceduru moći će da kreiraju svoj ID broj Otvorenog Balkana, što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji.

Državljani Severne Makedonije i Albanije svoj ID broj Otvorenog Balkana kreiraju na svom nacionalnom portalu elektronske uprave.

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj Otvorenog Balkana koji kreiraju elektronskim putem, u nekoliko koraka.

To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u nekoliko koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana.

Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje (zemlje u kojoj namerava da se zaposli) i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja, zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupno je na Portalu eUprava Republike Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti kontakt centru slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem kontakt forme na Portalu eUprava.

Jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije juče je zvanično uspostavljeno, a ministar finansija Siniša Mali najavio je da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Podeli: