Ovo najviše utiče na ulazak Srbije u EU?

Sektor IKT najviše doprinosi ulasku Srbije u Evropsku uniju, poručilo je danas Društvo za informatiku Srbije (DIS) posle održane tribine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2023.

14:47

Ovo najviše utiče na ulazak Srbije u EU?
Foto: shutterstock, Novikov Aleksey

Sektor informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) najviše doprinosi ulasku Srbije u Evropsku uniju podsticanjem standardizacije poslovanja, usaglašavanjem sa pravnim sistemom unije i sprovođenjem mera koje je EU zahtevala po pojedinim poglavljima, poručilo je danas Društvo za informatiku Srbije (DIS) posle održane tribine.

Tema tribine bila je "Motivacija i doprinos IKT sektora za prijem Srbije u EU", a urađena je i anketa IKT stručnjaka, navodi se u saopštenju. Kao posebno korisni efekti navode se proširivanje IT tržišta, unapređivanje proizvodne strukture, izvoz znanja, ukidanje postojećih ograničenja i veće korišćenje fondova EU.

Konstatovano je da Srbija ima na raspolaganju kvalitetne IT aplikacije, primenu ePoslovanja, razvijeno korišćenje interneta, digitalizaciju poslovanja i vrlo razvijenu proizvodnju IT opreme, softvera i drugih IT usluga.

"Po svim ovim elementima Srbija se približila članicama Evropske unije", konstatovao je DIS.

Navodi se da je prošle godine ostvaren izvoz IT usluga od 2,6 milijarde evra, te konstatuje da je IKT sektor motivisan i da doprinosi pripremama Srbije za prijem u EU. Anketom je utvrđeno i da je 43 procenata IKT stručnjaka koji su izjasnili skeptično u odnosu na mogućnost prijema Srbije u EU.

"U cilju osnaživanja uloge IKT sektora predložene su mere kao što su: podsticanje primene namenskih fondova, razvijanje identifikatora za praćenje stanja priprema, razvoj informisanja o mogućnostima poslovanja u EU, unapređivanje finansiranja nastupa na inostranim sajmovima i skupovima, kao i povećavanje kvota za studiranje IT disciplina", navodi DIS.

Zaključeno je da pripreme i ulazak Srbije u EU osnažuju razvoj IKT sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: