Biz - B92.net

Mali otkrio kada stiže novih 100 evra, a evo ko neće morati da se prijavljuje

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se danas na sednici Vlade naći Predlog izmena zakona o isplati dodatnih 100 evra mladima od 16 do 29 godina.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

"Od 16. do 31. maja otvorićemo proces prijava, pri čemu svi koji su se već prijavili, njih 1.059.411, ne treba da se ponovo prijavljuju. Njima ćemo automatski uplatiti 100 evra, ali ćemo otvoriti proces prijava za sve one koji u međuvremenu napune 16 godina, ili su na neki drugi način stekli to pravo, jer i njima želimo da omogućimo da dobiju ovu veliku pomoć. Isplata će krenuti odmah od 1. juna, a u prva tri dana juna isplatićemo sve njih, kao što smo u februaru isplatili sve prijavljene za prvih 100 evra", rekao je Mali gostujući na RTS.

Mali je istakao da je na račune 1,7 miliona penzionera danas uplaćeno 20.000 dinara.

"Kako je najavio predsednik Vučić, obećanje koje smo dali danas ćemo i ispuniti. To je, inače, najveća jednokratna pomoć koja je ikada isplaćena penzionerima u Srbiji", rekao je Mali.

Ministar je istakao da će najstarijim sugrađanima danas biti isplaćena i penzija za januar mesec uvećana za 5,5 odsto shodno švajcarskoj formuli.

"Dve lepe vesti za naše najstarije sugrađane. Kada pogledate i saberete 20.000 dinara jednokratne pomoći i povećanu penziju za 5,5 odsto imate 11,2 odsto povećanu masu penzija za ovu u odnosu na prošlu godinu što vam dovoljno govori o brizi koju pokazujemo za naše najstarije i pažnju koju im posvećujemo", rekao je Mali i dodao da to još jedanput pokazuje koliko brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali i snagu naših javnih finansija.

Podsećajući da je prošle godine penzionerima isplaćeno 80 evra kroz pomoć 30+30+20, a zatim i posebno 50 evra u septembru, ministar je istakao da je do sada država pomogla privredu i građane sa ukupno 8,7 milijardi evra održavši makroekonomsku stabilnost.

Prema njegovim rečima, reforme koje je 2014. godine pokrenuo predsednik Vučić dok je bio premijer dovele su do toga da mi imamo dovoljno rezervi.

"Imali smo četiri godine zaredom suficit u budžetu. Dakle imali smo dovoljno rezervi da ukoliko dođe do krize, a došlo je do najveće ekonmske krize ikada izazvane pandemijom Kovida 19, možemo da pomognemo našoj privredi i građanima", rekao je Mali.

On je dodao da se to nikada pre nije desilo, već da se država uvek zatvarala.

"Sada smo rekli da, imamo novca, uštedeli smo, napravili smo i hoćemo da pomognemo našoj privredi. Mi smo sačuvali radna mesta, fabrike, proizvodne pogone… Niste u Srbiji imali prilike da vidite masovna otpuštanja kao u nekim mnogo većim i razvijenim zemljama od nas Americi, Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji", rekao je Mali.

On je podsetio da je bivša vlast ostavila zemlju pred bankrotom podsećajući da je u julu 2012. godine na račinu bilo 8,5 milijardi dinara.

"Nismo imali novca za isplatu penzija, ni za isplatu plata. To je po samoj definiciji bankrot države", rekao je Mali i dodao da mi danas imamo 163 milijardi dinara i da se svako dato obećanje i obaveze ispunjavaju.

On je podsetio da je udeo javnog duga u BDP 52,1 odsto daleko ispod nivoa Mastrihta, kao i da je Srbija pokazali snagu javnih finansija.

Prema njegovim rečima, Srbija u ekonomiji poslednje dve godine pobeđuje. Kako je istakao, kada se kumulativno pogleda imamo najvišu stopu rasta za 2020. i 2021. godinu u Evropi od 6,4 odsto.

"To se nikada pre nije desilo, a zadržali smo potpuno udeo javnog duga u BDP ispod 60 odsto tog standarda", rekao je Mali podsećajući da je javni dug u BDP Crne Gore 90 odsto, Nemačke na 70, Francuske 120, Grčke na preko 220 .

Navodeći da smo se pokazali otpornijim i snalažljivijim, on je podsetio i da smo imali sve četiri vakcine prvi u Evropi, da smo izgradili tri potpuno nove kovid bolnice, nabavili sve potrebne respiratore na vreme i da je naš zdravstveni sistem pokazao, takođe, koliko je jak .

Komentarišući najavljeni Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, Mali je istakao da reč o sjajnoj razvojnoj šansi i podsetio da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini i sa EU, Ceftom, Turskom, Evro-azijskom unijom.

Kako je istakao, mi već sada imamo pokriveno tržište od 1,3 milijarde ljudi.

"Svaki sporazum o slobodnoj trgovini je za bilo koju zemlju izuzetno važan. Srbija je naučila da pobeđuje i u ekonomiji. Naša privreda, naša preduzeća su pokazala da su otpornija od drugih i sposobnija da prežive i da su dovoljno konkurentna da mogu da izvoze u celom svetu", rekao je Mali i dodao da svi žele da imaju dobre odnose sa Kinom i da mi želimo da iskoristimo tu priliku.

Kako je istakao, Srbija hoće da gradi još konkuretniju privredu, hoće da se nosi sa najboljima, ali hoće i da našoj privredi otvori tržište od 1,3 milijardi ljudi.

"To za naše građane znači nova radna mesta, nove fabrike, nove izazove, ali i ulaganja u nove tehnologije, organizacije, upravljanje. Kroz konkurenciju i borbu sa najboljima, kroz takmičenje sa najboljima vi i sebe gradite da budete još bolji", rekao je Mali i ukazao da nas tek čekaju teški razgovori i pregovori oko sporazuma.

Ministar je istakao da na takav način pokazujemo snagu i spremnost da se uhvatimo u koštac sa izazovima, ali i da na kraju mnogostruko povećamo naš izvoz i u Kinu i u druge zemlje.

"U poslednjih deset godina naš se izvoz u Kinu povećao za 152 puta. Godine 2012. bio je negde oko 7,3 miliona dolara , a prošle godine skoro milijardu dolara", zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.