Kako ćete ove godine do mora: Crna Gora dobija još 20 kilometara auto-puta

Crna Gora produžava auto-put za dodatna 22 kilometra.

Srbija

Izvor: Blic/Anica Jelovac

Sreda, 29.03.2023.

15:27

Kako ćete ove godine do mora: Crna Gora dobija još 20 kilometara auto-puta
Ilustracija: Depositphotos/AerialBO

I to su dobre vesti, nakon što je prošle godine u rad pušteno 40 kilometara, koji su znatno olakšali put do mora.

Sada se uveliko i razmišlja i radi na novoj deonici. Do kraja godine očekuje se novo idejno rešenje i glavni projekat za drugu deonicu auto-puta od Mataševa do Andrijevice, a sredstva za finansiranje već su obezbeđena.

Admir Šahmanović, državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore, izjavio je da su u toku preliminarni pregovori za izgradnju druge deonice auto-puta Bar–Boljare, prenosi Blic.

"Obezbedili smo grant od šest miliona evra za studiju održivosti za ceo auto-put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije. Studija bi trebalo da pokaže koja će deonica biti rađena sledeća. Za sada pregovaramo o 22 kilometra auto-puta koji će koštati oko 500 miliona evra. Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona besplatnih sredstava. Ostao bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatom od jedan odsto", rekao je Šahmanović.

Dušan Golović, predsednik Odbora direktora Monteputa, izjavio je takođe da do kraja godine očekuje završno idejno rešenje i glavni projekat za drugu deonicu auto-puta.

Golović je kazao da je prvom deonicom auto-puta Bar–Boljare "Priceza Ksenija” od početka naplate putarine do kraja 2022. godine prošlo više od 1,1 milion vozila i da je od putarine ostvaren prihod od 4,6 miliona evra, što je iznad plana.

Ograničenje 100 na sat

Prvi crnogorski auto-put olakšao je putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima. Deonica Smokovac–Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što je olakšala putovanje, učinila ga je i mnogo bezbednijim, jer ova deonica zamenjuje "najcrnju" saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače.

Maksimalna brzina na auto-putu je 100 km na čas. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more, nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe, koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe – policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: