Vesti -

I zdravstvo traži povećanje plata

Beograd -- Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je zatražio od Vlade Srbije da hitno obezbedi sredstva za povećanje plata zaposlenih u tim delatnostima.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

U pismu predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetković sindikat je zatražio hitan razgovor sa premijerom o poboljšanju položaja zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i obaveštenje premijera kada će sastanak biti održan.

"Svedoci smo drugačijeg odnosa Vlade Srbije prema zaposlenima u drugim delatnostima", naveo je sindikat u pismu premijeru i podsetio da osnovica za obračun plata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije nije menjana od septembra 2008. godine.

Sindikat je naveo da je realan pad zarada evidentan i upozorio na osiromašenje zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i pogoršanje socijalne situacije njihovih porodica.

"Neprihvatljivo je da iz budžeta Srbije nisu proteklih godina, pa ni u ovoj godini, izdvajana sredstava za neosigurana lica iako je to zakonska obaveza. Tako se teret finansiranja zdravstvene zaštite tih lica prebacuje na one koji izvršavaju svoje zakonske obaveze kao i na zaposlene", navodi sindikat u pismu premijeru Srbije.

Povećanje plata traže i zaposleni u državnoj kompaniji Telekom Srbija. Posle odobrenja Vlade Srbije da se povećaju plate u EPS-u, iz Sindikata Telekom Srbije najavili su da će početi štrajk ukoliko do 1. februara ne dobiju odgovor Vlade na zahtev za povećanje zarada.

Sindikat EPS-a je uz pretnju štrajkom dogovorio sa Vladom Srbije I poslovodstvom kompanije da se radnicima ove godine uz plate podele mesečne naknade od oko devet hiljada dinara, odnosno ukupno 3,75 milijardi dinara iz dobiti preduzeća za 2010. godinu.

Geodetski zavod: Radikalizacija štrajka

Štrajkački odbor Geodetskog zavoda Srbije odlučio je danas da od ponedeljka štrajk radikalizuje i da podnese krivične prijave protiv nekih rukovodilaca, kaže predsednik Samostalnog sindikata zavoda Mirjana Jovanović.

Ona je najavila da će se u ponedeljak zaposleni, posle radnog vremena, okupiti ispred svojih službi za katastar širom Srbije i održati javne sindikalne sastanke, a zatim podneti prijave protiv rukovodilaca koji su šikanirali radnike i davali im radne zadatke mimo zakona. Jovanovićeva je rekla da su danas uputili zahteve za hitan prijem i razgovor sa predsednikom i premijerom Srbije.

Štrajk je počeo zbog neslaganja sindikata da se broj zaposlenih smanji za 530, od ukupno 2.475, jer sindikati smatraju da je broj zaposlenih koji će biti proglašen za tehnološki višak- preveliki. Sindikati su tražili da se na njih primeni isti procenat viška zaposlenih od 7,2 odsto, kao u republičkoj urpavi. Sindikati takođe navodi da se razlozi štrajka nalaze u ponašanju direktora i rukovodstva Zavoda, koje je skrivalo od zaposlenih koliko će radnika biti višak i uporno odbijalo socijalni dijalog sa sindikatima i Socijalnim savetom zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.