Biz - B92.net

Dva miliona evra do sada "poraslo na drveću" u ovom srpskom selu: I ove godine – maksimum? FOTO

Čačak -- Nekoliko teških godina je rani mraz desetkovao rod kajsije u čačanskom selu Miokovci, koje je nadaleko poznato kao prestonica ovog voća.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Međutim, sada se meštanima konačno osmehnula sreća. Grane su se već sad savile od plodova, a voćari sa elanom čekaju berbu, nadajući se samo da ih do tada neće pogoditi nevreme praćeno gradom.

"Za razliku od prošle godine kada je rodnost bila između osam i deset odsto zbog mrazeva koji su oštetili voće još u cvetu, ovogodišnji rod je natprosečan. Rod u ovom kraju sa rubnim delovima Prijevora i Gorevnice procenjuje se na oko 90 odsto rodnosti, što je nalik nekim prošlim zlatnim vremenima kada se itekako lepo moglo živeti od kajsije", rekao je za RINU Predrag Radovanović proizvođač i hladnjačar iz sela Miokovci.

Osim što su rod i kvalitet plodova odlični, voćari se nadaju i izuzetno dobroj otkupnoj ceni. Neki trvde, da će ona ove godine dostići svoj istorijski maksimum.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Za rakijsku kajsiju, dakle onu treće klase cena dostiže oko 50 dinara dok je prva klasa i konzumna između 80 i 100 dinara. Ovo je najviša cena kajsije u proteklih nekoliko decenija i kada se preračuna rodnost i cena ona je ovom selu i kraju donela između milion i po i dva miliona evra do sada", priča Predrag.

Berba je kod ranijih sorti već počela na pojedinim mestima, ali glavna berba kreće od narednog vikenda, a cene koje su već poznate biće istaknute kod skoro svih otkupljivača.

"Mislim da ove godine ljudi imaju priliku da dosta dobro prođu, bar što se tiče voćarstva. Sa kajsijom smo malo patili, bilo je dosta mraza pa nje gotovo da nije ni bilo, ali ove sezone je potpuno drugačija priča. Ono što je bitno jeste da su nam tržišta na koja plasiramo robu otvorena, nemamo nikakvih problema ni sa bolestima kod voćki što je izuzetno važno", rekao je za RINU Branislav Nedimović ministar poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.