Vesti -

DSS: Uzmimo pet mlrd. EUR od Rusije

Beograd -- Država mora da poveća ulaganja u privredu ako želi da njeni građani žive bolje, kaže prvi čovek Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović.

Izvor: Danas
Podeli

"Za nas je prihvatljivo da Srbija za tu namenu uzme kredit od Ruske Federacije u visini od pet milijardi evra koji će direktno biti uložen u domaću proizvodnju i zapošljavanje", navodi on.

Popović naglašava da "nijedan kredit nije skup ako se ulaže u razvoj domaće privrede i otvaranje novih radnih mesta jer se taj kredit vraća kroz poreze i doprinose koje plaća privreda".

"Naš predlog je da se novac iz ruskog kredita dodeljuje preduzećima preko Fonda za razvoj, a ne preko komercijalnih banaka kako je predlagala aktuelna vlada. Mnoga preduzeća u Srbiji danas ne mogu da dobiju kredit od komercijalnih banaka jer imaju loše poslovne bilanse i problem sa prezaduženošću", kaže on.

Prvi ekomomista DSS-a objašnjava da bi "Fond za razvoj davao kredite pod fleksibilnijim uslovima, tako da oni budu dostupni većem broju preduzeća pogođenih krizom.To bi bili srednjoročni i dugoročni krediti sa periodom otplate od 5 do 10 godina i grejs periodom od najmanje dve godine“.

Popović, govoreći o tome koja su ključna ekonomska načela stranke čiji je funkcioner, navodi državno ulaganje u privredu, oslonac na ruski kapital i kreditiranje privrede preko Fonda za razvoj.

Komentarišući političku konkurenciju Nenad Popović kaže da Demokratska stranka predvodi Vladu Srbije, pa je njen ekonomski program i program Vlade Srbije.

On dodaje da je ekonomski pravac Vlade diktirao njen premijer Mirko Cvetković i da je on odgovoran za neuspeh toga programa jer „ništa od onoga što je obećano nije ispunjeno“.

Kad je u pitanju SNS, kaže Popović, „upoznat sam sa pojedinim ekonomskim načelima ove stranke i primećujem da postoje pozitivne ekonomske inicijative, ali za dublju analizu ipak treba sačekati da SNS predstavi svoj zvanični ekonomski program“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.