Država i uprava ćute: Ni danas "fijat" sa traka

U fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija nastavljen je generalni štrajk radnika u proizvodnji koji je počeo u utorak.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.06.2017.

08:11

Država i uprava ćute: Ni danas
Foto: Thinkstock

Zahtev štrajkača je da se poveća zarada na 45.000 dinara bruto, uvede bolja organizacija rada i smanji preopterećenost zaposlenih, isplati bonus efikasnosti za 2016. godinu i plate troškovi prevoza za zaposlene koji su angažovani van standarnog radnog vremena.

"Proizvodne trake su zaustavljene. U štrajku, na svojim radnim mestima, učestvuje 90 odsto radnika u prvoj i drugoj smeni. U podne i 17 časova radnici se okupljaju kod upravne zgrade i dogovaramo se o daljim koracima u vezi s nastavkom štrajka", rekao je Beti predsednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija u Kragujevcu Zoran Marković.

On je naveo da je inspekcija rada juče poslala rešenje u kome nalaže sindikatu i FCA kao poslodavcu da nastave neposredne pregovore i pokušaju da sporazumno reše nastali spor.

Sindikat je juče najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva ili postizanja dogovora s poslodavcem.

Uprava FCA i država kao akcionari nisu se oglašavali od početka štrajka.

U FCA u Kragujevcu je zaposleno, prema zvaničnim podacima, 2.460 radnika, a plan proizvodnje za ovu godinu je 85.000 vozila, što je na prošlogodišnjem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: