Vesti -

"Do kraja godine stiže 400 miliona evra za Komercijalnu"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB-a.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Mali je rekao i da će u budžet biti uplaćen iznos od oko 400 miliona evra.

Mali je rekao Tanjugu da je pre nekoliko dana stigla neophodna saglasnost Evropske centralne banke i da je dostavljena Narodnoj banci Srbije.

Inače, državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije preuzimanja Komercijalne banke.

"Očekujemo u narednih nekoliko dana saglasnost i NBS i ostalo je da se prikupi još nekoliko dokumenata. Očekujem zatvaranje transakcije do kraja godine i uplatu u budžet", kazao je Mali.

Kaže da će deo novca od te uplate biti iskorišćen za isplatu duga Azerbejdžanu od 170 miliona evra.

On je napomenuo da je taj kredit uzet 2012. godine po kamatnoj stopi od četiri odsto i najskuplji kredit koji Srbija trenutno ima.

Ostatak novca, dodaje on, država će pokušati da sačuva kako bi, ukoliko bude bilo potrebno, pomogla privredi i tokom 2021. godine.

Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma sa MMF koji ističe krajem godine.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje prihodovati ukupno oko 460 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.