Vesti -

BDP Srbije bi inkluzijom LGBTI osoba ojačao za 0,6 odsto

Ekonomija Srbije bi uključivanjem LGBTI osoba dobila dodatnih 293 miliona dolara godišnje, a privreda Severne Makedonije 64 miliona, procenjuje Svetska banka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, foto: Shutterstock/Ajdin Kamber
Ilustracija, foto: Shutterstock/Ajdin Kamber

Naime, politike usmerene na jačanje društvenog uključivanja lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba mogle bi da pomognu u izgradnji pravednijih i ravnopravnijih društava i da budu od koristi privredama Srbije i Severne Makedonije, navodi se u novim izveštajima Svetske banke (SB).

Prema procenama Svetske banke, godišnji bruto domaći proizvod (BDP) Srbije i Severne Makedonije povećao bi se u proseku za 0,6 odsto ukoliko bi se smanjile prepreke za ulazak na tržište rada za LGBTI osobe koje se suočavaju sa diskriminacijom zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i polnih karakteristika.

"Inkluzija je od suštinskog značaja za ostvarivanje punog razvojnog potencijala zemalja. Pristup osnovnim uslugama i tržištima i mogućnost za dostojanstveni život su kamen temeljac uspešnog i održivog razvoja", rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju.

Prema njenim rečima, ovo istraživanje pokazuje da inkluzija LGBTI osoba nije samo "prava stvar koju treba uraditi" već i osnov za stabilnu ekonomiju.

Srbija i Severna Makedonija su uvele važne reforme koje štite prava LGBTI osoba, ali one se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i isključivanjem, navodi se u izveštajima SB. U Srbiji je i dalje verovatnije da će LGBTI osobe biti u ekonomski nepovoljnijem položaju od opšte populacije, a jedna od sedam LGBTI osoba u Severnoj Makedoniji i dalje se suočava sa diskriminacijom na radnom mestu u smislu zapošljavanja, otpuštanja i profesionalnog napredovanja.

"Izveštaji pokazuju da smanjenje stigmatizacije i iskustava sa disklriminacijom LGBTI osoba može da ima značajan pozitivan uticaj na ekonomiju", navodi globalni savetnik Svetske banke za seksualnu orijentaciju i rodni identitet Klifton Kortez.

On smatra da ostvarivanje ovih ciljeva zahteva sprovođenje postojeće pravne zaštite od diskriminacije, kao i "dalje jačanje pravne zaštite za LGBTI osobe u oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvo".

U izveštajima SB se napominje da jačanje inkluzije LGBTI osoba zahteva sprovođenje ključnih reformi koje su dogovorene kao deo procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Potrebno je više napora i daljih istraživanja kako bi se smanjio jaz u podacima o iskustvu LGBTI osoba u različitim domenima, tvrde autori izveštaja. Efikasnija primena postojećih zakona bi mogla bolje zaštititi prava LGBTI osoba na tržištu rada radi privlačenja i zadržavanja najvećih talenata na inkluzivan način, zaključuje se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.