"Banke to ne bi smele da rade" VIDEO

Tražnja za gotovinskim kreditima u Srbiji ne jenjava. Naprotiv, raste iz meseca u mesec.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 23.11.2021.

09:32

Foto: Printskrin, TV Prva

Ako se može suditi po prometu nekretnina, velika je tražnja i za stambenim kreditima, ali sa najpovoljnijim uslovima.

Neki građani i ne uzimaju velike kreditne iznose. Neretko je to i 1.000 evra.

U kojoj se valuti najviše isplati podizati kredit TV Prva je pitala advokaticu Jelenu Pavlović.

"Samo i apsolutno dinari. Po zakonu se u stranoj valuti, i to samo u evrima, može uzeti samo stambeni kredit. Tačno je da banke u Srbiji daju kredite u dinarima, ali ih indeksiraju u stranu valutu, evro, i za druge kredite, međutim, ja uvek ističem da to ne bi smele da rade jer se Zakonom o deviznom poslovanju samo i isključivo za stambene namene sme dati kredit u devizama. Indeksacija kredita kod nas je uvek bila sporna, nikada nije bila dovedena u zakonske okvire", kaže Pavlovićeva.

Banke tužilo gotovo 100.000 ljudi, nekad i zbog dva evra; "Posle nema novog kredita"

Iz tog razloga, dodaje, građani treba da znaju da treba da budu vrlo obazrivi kada im bilo ko nudi kredit indeksiran u evrima, a naročito ako njihova primanja zavise samo i isključivo od dinara. Kredit koji je indeksiran u, na primer, valuti evra, sme da uzme samo građanin koji radi obično u nekoj stranoj firmi pa ima u ugovoru o radu zaradu koja je vezana za kurs strane valute, na primer dinarsku protivvrednost određenih iznosa evra.

"Kada vam kurs raste, a zarada ostaje ista, to je jako opasno i vrlo lako postajete kreditno nesposobni. To je takođe i pitanje o kom je trebalo da banke vode računa. One su odobravale kredite ljudima koji imaju samo dinarska primanja, a obaveze su vezane za stranu valutu. To je potpuna valutna neusklađenost", istakla je Pavlovićeva.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: