Srbija

Utorak, 23.11.2021.

09:32

"Banke to ne bi smele da rade" VIDEO

Tražnja za gotovinskim kreditima u Srbiji ne jenjava. Naprotiv, raste iz meseca u mesec.

Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Ako se može suditi po prometu nekretnina, velika je tražnja i za stambenim kreditima, ali sa najpovoljnijim uslovima.

Neki građani i ne uzimaju velike kreditne iznose. Neretko je to i 1.000 evra.

U kojoj se valuti najviše isplati podizati kredit TV Prva je pitala advokaticu Jelenu Pavlović.

"Samo i apsolutno dinari. Po zakonu se u stranoj valuti, i to samo u evrima, može uzeti samo stambeni kredit. Tačno je da banke u Srbiji daju kredite u dinarima, ali ih indeksiraju u stranu valutu, evro, i za druge kredite, međutim, ja uvek ističem da to ne bi smele da rade jer se Zakonom o deviznom poslovanju samo i isključivo za stambene namene sme dati kredit u devizama. Indeksacija kredita kod nas je uvek bila sporna, nikada nije bila dovedena u zakonske okvire", kaže Pavlovićeva.

Banke tužilo gotovo 100.000 ljudi, nekad i zbog dva evra; "Posle nema novog kredita"

Iz tog razloga, dodaje, građani treba da znaju da treba da budu vrlo obazrivi kada im bilo ko nudi kredit indeksiran u evrima, a naročito ako njihova primanja zavise samo i isključivo od dinara. Kredit koji je indeksiran u, na primer, valuti evra, sme da uzme samo građanin koji radi obično u nekoj stranoj firmi pa ima u ugovoru o radu zaradu koja je vezana za kurs strane valute, na primer dinarsku protivvrednost određenih iznosa evra.

"Kada vam kurs raste, a zarada ostaje ista, to je jako opasno i vrlo lako postajete kreditno nesposobni. To je takođe i pitanje o kom je trebalo da banke vode računa. One su odobravale kredite ljudima koji imaju samo dinarska primanja, a obaveze su vezane za stranu valutu. To je potpuna valutna neusklađenost", istakla je Pavlovićeva.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

1 d

Svet

Evro pada? Veliki pritisak na valutu

Vrednost dolara prema korpi valuta porasla je drugu nedelju zaredom. Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je evro pod pritiskom zbog političke neizvesnosti u Francuskoj.

16:34

23.6.2024.

1 d

Svet

A u Evropi – preokret: Rusija pretekla SAD

Evropski uvoz gasa iz Rusije u maju je prestigao isporuke iz SAD po prvi put u skoro dve godine, uprkos naporima EU da se odvikne od ruskih fosilnih goriva nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine.

13:54

24.6.2024.

18 h

Podeli: