Jugoimport-SDPR lane imao dobit 2,5 milijardi

Beograd -- Direktor Javnog preduzeća Jugoimport-SDPR Jugoslav Petković izjavio je da je ta kompanija prošlu godinu završila sa 2,5 milijardi dinara dobiti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/orcearo
Foto: Depositphotos/orcearo

To je za tu kompaniju iz oblasti namenske industrije treći rezultat po značaju od 2012. godine.

U intervjuu za "Blic", on je rekao da je to preduzeće od 2012. do 2018. državi uplatilo 5,5 milijardi dinara dobiti, što znači da je za sedam godina uplatilo pet puta više nego u prethodnih 12 godina.

U isto vreme, u investicije je uloženo 98 miliona evra, dok je u proizvodne kapacitete svojih zavisnih preduzeća, kompanija, u prethodnih 12 godina uložila 5,8 miliona evra, rekao je Petković.

On je precizirao da je najviše investirano u fabriku streljačke municije u Uzićima, u Kovački centar, Borbene složene sisteme, Kapislanu, Precizni liv u Adi... Petković je naveo i da je "Jugoimport-SDPR" na kraju 2011. zapošljavao 660 ljudi, a na kraju 2019. godine 1.414, pri čemu je zaposlenost povećana samo u proizvodnji, dok je u administracii smanjena.

On je takođe istakao da SDPR nikada zbog svog poslovanja, ili svojih zavisnih preduzeća, nije tražio niti dobio pomoć iz budžeta.

Petković je, govoreći o tome gde se izvozi oružje, istakao da ono najmanje ide u ratna područja. On je naveo da je do 2012. Srbija trgovala sa osam a danas sa 40 zemalja, kao i da da su njeni najbolji klijenti zemlje Bliskog istoka i Afrike, kao i SAD.

Petković je takođe istakao da je Srbija po transparentnosti izdavanja dozvola za izvoz oružja peta na svetu, a iza su i SAD, Rusija i Kina.

Naveo je i da svaki zaključen ugovor predviđa zabranu reeksporta oružja bez izričite saglasnosti SDPR-a, tako da je nemoguće da završi u rukama terorističkih organizacija.

strana 1 od 171 idi na stranu