Ambasador u poseti: Otvara se novo tržište za čačanske privrednike

Ambasador Republike Indonezije Mohamad Čandra Viđa Judh sa svojim saradnicima posetio je grad Čačak.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2019.

15:43

Ambasador u poseti: Otvara se novo tržište za čačanske privrednike
Foto: RINA

Oni su sa gradskim rukovodstvom i predstavnicima privrednika imali konstruktivne razgovore o mogućoj saradnji.

Predsednik Skupštine grada Čačka Igor Trifunović izjavio je da su se razgovori bazirali na tome kako da se učvrsti kulturna, privredna, ekonomska i privredna saradnja između Srbije i Indonezij, prenela je RINA.

"Ambasador je istakao mogućnost saradnje naših omladinskih organizacija kroz Start ap saradnju i raduje ga informacija da je u gradu Čačku skoro otvoren Start ap centar. Takođe, iskoristio je priliku da sa svojim saradnicima uputi poziv našim privrednicima da prisustvuju njihovom velikom Ekspo sajmu koji se održava u oktobru ove godine", naveo je Trifunović dodajući da su pre par godina ovom sajmu prisustvovala dvojica čačanskih privrednika.

"Raduje me činjenica da su naša dva privrednika iz grada Čačka bila prisutna na ovom sajmu 2016. godine. Oni su ti koji su preneli odlične impresije i preporučile svim privrednim udruženjima da posete ovaj sajam 2019. godine", istakao je Trifunović.

Ambasador Mohamad Čandra Viđa Judh kazao je da je današnju posetu iskoristio kao priliku da se prvenstveno upozna i porazgovara o mogućim saradnjama sa predstavnicima i funkcionerima grada Čačka.

"Pokušaćemo da našu saradnju podignemo na neki viši nivo. Mi smo na sastanku sa Regionalnom privrednom komorom na čelu sa Goranom Tanasković razgovarali o mogućim potencijalima i o oblastima u kojima bi smo mogli da sarađujemo, tako da ćemo u najbržem roku indetifikovati sektore i doneti odluku", rekao je ambasador.

On je istakao da se nada da će privrednici iz Čačka prisustvovati ovogodišnjem Ekspo sajmu.

"Trgovinski sajam u Indoneziji je bitan forum i mogućnost gde će preduzetnici iz Čačka moći da upoznaju potencijale Indonezije, a i obrnuto", zaključio je ambasador.

Predstavnica Regionalne komore u Čačku Gorana Tanasković kazala je da je ovo drugi sastanak koji obavljaju sa predstavnicima Indonezije u poslednje tri godine na kome je glavna tema moguća saradnja.

"Mi nažalost nemamo još uvek spoljnu trgovinsku saradnju sa Indonezijom. Upravo ti pristupni putevi koji se rade i izgradnja aerodroma će olakšati našu saradnju zato što imamo proizvode sa kojima zaista možemo da sarađujemo", rekla je Tanasković.

Jedan od privrednika koji je 2016. godine posetio Indoneziju i Sajam poljoprivrede u Džakarti bio je vlasnik firme "Polo" Cane Jovanović.

„Firma Elestra pored Pola, imala je sreću da poseti Indoneziju. Sajam je ove godine od 16. do 20. oktobra i naši proizvođači imaju vremena da se pripreme za tržište Indonezije. Zahvalni smo našim domaćinima koji su nas ugostili i pokazali svoje gostoprimstvo. Kada je reč o utiscima sa Sajma, domaća roba je na prvom mestu”, rekao je Jovanović dodajući da je sajam u Džakarti dobra šansa za srpske privrednike.

"Marmelade i džemovi koji se prodaju u maloprodajnim objektima Indonezije su poreklom iz Francuske i Austrije, od kajsije, maline, kupine i jagode, voća koje je poreklom sa naših prostora. Njihova roba, domaća, ono što je proizvedeno u Indoneziji ima posebno mesto u rafovima i domaći proizvođač je zaštićen i na neki način ispoštovan. Na Sajmu, svake godine, predsednik države odlikuje najbolje izvoznike" , kaže Jovanović.

On navodi da je plasman naše robe na tržište Indonezije moguć i da su usluge ponuđene , pre svega od banje Gornja Trepča pa do proizvoda firme Polo i neke buduće saradnje.

"Njihove sardine i tunjevine već su na našem tržištu, kakao, kokos, palmino ulje, palmina mast, sve su to ukusi koji su nama poznati i ne sumnjam da bi saradnja bila na obostranu korist", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: