Jeftiniji krediti za MSP - 5 banaka potpisalo

Predstavnici Evropskog investicionog fonda koji je deo EIB grupe i pet banaka u Srbiji, potpisali su ugovor o pomoći u finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

16:27

Jeftiniji krediti za MSP - 5 banaka potpisalo
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Reč je o ugovoru o sprovođenju garancijske šeme za finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima, u iznosu od 20 miliona evra, koji bi, kako se očekuje, trebalo da omogući nove kredite u iznosu od najmanje 180 miliona evra za minimum 1.250 malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Potpisivanju u Vladi Srbije prisustvovali su premijerka Ane Brnabić, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac.

Ugovor su potpisale Rajfajzen, Unikredit, Prokredit, Banka Inteza i Komercijalna banka, a garancija im pokriva određeni deo rizika i tako im omogućava da povećaju sredstva namenjena za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

Banke se ugovorom obavezuju da klijentima omoguće povoljnije kredite od onih koji već postoje na tržištu. Povoljnosti za preduzeća će se razlikovati od banke do banke, ali će se ogledati u nižim kamatnim stopama, manjim zahtevima za hipoteke i dužim periodima otplate kredita.

Premijerka Brnabić je istakla da ne postoji dinamična, jaka i zdrava privreda bez dinamičnog, jakog i zdravog sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

"Jesmo šampioni u privlačenju direktnih stranih investicija, što je sjajno i bilo je posebno važno, kada smo imali nezaposlenost 24-25 odsto, ali danas moramo da razmišljamo kako da ojačamo preduzetništvo u Srbiji i kako da ojačamo mala i srednja preduzeća", rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da je izazov malih i srednjih preduzetnika u Srbiji pristup kapitalu, lak pristup finansijama i kamate koje plaćaju na kredite i da je zbog toga važan ugovor koji je potpisan.

Brnabićeva je dodala da vlada radi na podsticanju preduzetništva, pre svega mladih, i to sistemski kroz obrazovanje i uvođenje preduzetništva u obrazovanje, uz uvođenje poreskih olakšica u poslovanju malih i srednjih preduzeća.

"Moramo da ohrabrujemo mlade da se ne plaše neuspeha", poručila je Brnabićeva.

Uz to, dodala je da je samo ove godine Ministarstvo privrede izdvojilo više od 1,3 milijarde dinara za programe podrške preduzetništvu, bespovratnih kredita za početnike u poslovanju, projekte i nabavku opreme.

Takođe, navela je da je ukupno od 2012. godine EIB, u partnerstvu sa Vladom Srbije, uložila 1,5 milijardi evra u različitim sektorima, od kojih 1,1 milijardu u programe podrške malim i srednjim preduzećima.

"Nadam se da ćemo u kratkom roku videti značajne rezultate ove podrške i da će se to odraziti u našem ekonosmkom rastu i daljem smanjenju nezaposlenosti", rekla je Brnabićeva.

Ugovor je potpisan u okviru programa "EU za Srbiju - finansijska sredstva za mala i srednja preduzeća (IPA 16)". Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac zahvalio je EU što je prihvatila inicijativu tog ministarstva i obezbedila 20 miliona evra iz IPA fondova za projekat. Kako je rekao, cilje da bio da se obezbedi najbolji mogući pristup povoljnim zajmovima za mala i srednja preduzeća kako bi se podstakao rast i razvoj tog sektora.

"Drago nam je da su se za to zainteresovale banke, da smo na istom kursu i - zahvaljujući zajedničkom delovanju obim zajmova je znatno premašio prvobitna očekivanja", dodao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je pristup finansijama često jedna od prepreka firmama u Srbiji, naročito malim preduzećima, a da će im ovaj projekat omogućiti da postanu konkurentnije.

"Ovaj fond daje novi podstrek ne samo tim preduzećima već čitavoj srpskoj privredi", kazao je Fabrici.

Direktor programa u okviru EIF-a Hubert Kotonji rekao je da će Evropski investicioni fond pomoći odabranim bankama, koje će sprovesti program "EU za Srbiju - finansiranje MSP", da poboljšaju finansijske uslove koje nude malim i srednjim preduzećima, pospešujući zapošljavanje i privredni rast u Srbiji.

Ugovor je potpisan u okviru programa "EU za Srbiju - finansijska sredstva za mala i srednja preduzeća (IPA 16)". Inače, u Srbiji mala i srednja preduzeća čine oko 99 odsto svih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: