Vojni sindikat: Gde je završilo 250.000 bombi i gde je novac?

Vojni sindikat Srbije postavio je pitanje zašto su potpuno ispravne ručne bombe proglašene rashodovanim i kome su prodate.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2018.

11:31

Vojni sindikat: Gde je završilo 250.000 bombi i gde je novac?
Foto: Thinkstock

Vojni sindikat Srbije upitao je da li je istina da je Ministarstvo odbrane, na insistiranje pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, odlučilo da iz vojnih skladišta preduzeću Jugoimport SDPR proda 250.000 ručnih bombi po ceni od 3,3 dolara za komad, a da su nakon toga bombe prodate Saudijskoj Arabiji po ceni od 18 dolara po komadu.

"Da li je istina da su ove ručne bombe proglašene rashodovanim iako su potpuno ispravne? Da li je istina da je preduzeće Jugoimport SDPR ove bombe u viđenom stanju samo preprodalo privatnim preduzećima iz Beograda, 'Partizan Tek' i 'Tehnoglobal Sistems', po dvostruko većoj ceni, a da su ove firme iste te ručne bombe prodale Saudijskoj Arabiji po ceni od 18 dolara po komadu, što ukupno iznosi oko 4,5 miliona dolara", upitao je sindikat.

Taj sindikat je zatražio informacije da li je poznato ko je krajnji kupac tih bombi i da li je isključena mogućnost naoružavanja terorista ručnim bombama iz Vojske Srbije, s obzirom da je u medijima objavljeno da su ruske i sirijske koalicione snage zaplenile odredjenu količinu oružja iz Srbije tokom borbi protiv ISIS u Siriji i da je za snabdevanje terorista optužena između ostalog i Saudijska Arabija.

"Ko je ispred Vojske Srbije određivao cenu ručnih bombi i ako je već odlučeno da budu prodate, zašto ih vojska nije prodala po ceni od 18 dolara po komadu? Da li je prodajom 250.000 ispravnih ručnih bombi iz skladišta Vojske Srbije ugrožena odbrambena moć Srbije, ako jeste u kojoj meri", upitao je Vojni sindikat.

Taj sindikat u saopštenju je postavio pitanje i o tome šta je učinjeno sa novčanim sredstvima od prodaje ručnih bombi, da li su, gde i kako ona utrošena, odnosno da li je budžet Srbije prihodovao od ove trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: