Date nalog i ne morate u banku za priliv do 1000€

Veliki administrativni teret za svaki devizni priliv koji stiže građanima ili privrednim subjektima bila je izjava za koju se svaki put moralo ići u banku.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.05.2017.

14:37

Date nalog i ne morate u banku za priliv do 1000€
(Foto: Thinkstock.com)

Sada će sve to trajnim nalogom ići automatski za sve iznose do hiljadu evra, kaže ministarka Ana Brnabić.

"To se odnosi najviše na IT sektor, ali i na privredu, na sve 'frilensere", na sve građane Srbije, koji imaju prilive koji dolaze po jednoj šifri, a stalni su i do 1.000 evra su. Date jedan trajni nalog i ne morate da idete u banku svaki put", rekla je ministarka za lokalnu upravu novinarima.

Smatra se, naime, da sume do 1.000 evra čine čak 80 odsto priliva u IT sektoru, navela je Brnabićeva i dodala da su ukupni prilivi do 1.000 evra oko 44 odsto, ocenivši da to mnogo pomaže IT sektoru, u smislu smanjenja administrativnih barijera.

"Ukoliko imate prilive iz inostranstva po jednom osnovu, poput recimo IT, po toj istoj šifri možete da odete u svoju banku i date trajni nalog po kome će svi devizni prilivi po toj šifri, sume do 1.000 evra, ići automatski, tako da ćemo mi time potpuno ukinuti sve administrativne barijere koje se tiču deviznih priliva. To je bila jedna od stvari na koje su nam ukazale IT firme", objasnila je ministarka.

Istakla je da je njeno Ministarstvo, kao i vladin Savet za informacione tehnologije, poslednjih nekoliko meseci radilo na tome zajedno sa Narodnom bankom Srbije, kojoj je zahvalila na "stvarno velikoj saradnji", dodajući da joj je drago što u partnerima poput NBS, te industrije, postoji potpuni konsenzus da je došlo vreme da se radi zajedno i da se rešavaju takvi problemi.

Zaključila je da će to ojačati IT sektor, za koji se, navela je, svakako očekuje da bude jedna od okosnica ekonomskog razvoja Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: