Čepurin: Krimu bi dobro došla hrana iz Srbije

Beograd -- Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da ima dosta potencijala za saradnju Srbije i Krima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, najviše ima potencijala pre svega u oblasti poljoprivrede ističući da bi na tržištu Krima bile dobrodošle prehrambene namirnice iz Srbije.

Na okruglom stolu "Mogućnosti i perspektive krimsko-srpske poslovne saradnje" u Ruskom domu u Beogradu ocenjeno je da Srbija i Krim imaju dosta potencijala i za kulturnu saradnju, a pored poljoprivrede i za saradnju u oblasti turizma i građevinarstva.

Čepurin je rekao da je važno, kako kaže, da se omogući privlačenje što većeg broja turista imajući u vidu činjenicu da Krim godišnje poseti više od pet miliona turista iz sveta i da se taj broj povećava iz godine u godinu.

"Treća oblast u kojoj se može ostvariti saradnja je građevinarstvo jer Krim dobija novu dinamiku razvoju, potrebno mu je ogromno građenje, a Srbija ima odlične građevinare. To je jako važno i treba naći mogućnosti konkretizovanja saradnje", rekao je Čepurin.

On je podvukao da ima perspektive da mnoge regije iz Srbije sarađuju sa Krimom, odnosno da se uspostave bratski odnosi. Krim, s dva miliona stanovnika, će se, kako je rečeno na tribini, razvijati korak po korak i biti integrisan u ruski i međunarodni život.

Učesnici konferencije ukazali su kako na jedinstven geo-ekonomski položaj jer se nalazi na Crnom moru, tako i na povoljne klimatske uslove koji pružaju mogućnosti za ulaganje. Takođe, istaknuto je da je perspektivna oblast poljoprivreda, da Krim ima razvijenu mrežu obrazovnih i naučnih institucija, i da je odlično mesto za turizam i rekreaciju.

Pitanje statusa Krima rešavano je na referendumu 2014. godine kada se više od 90 odsto Krimljana izjasnilo za nezavisnost od Ukrajine i pripajanje Rusiji. U Ruskom domu biće priređena i izložba-prezentacija investicionog, turističkog i kulturnog potencijala, a na okruglom stolu učestvovali su predstavnici izvršne vlasti Krima, kao i Ruske Federacije.

strana 1 od 277 idi na stranu