Škundrić: Hoćemo nuklearku Belene

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić kaže da Vlada ne odustaje od učešće u izgradnji nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2010.

17:24

Default images

"Vlada je donela principijelnu odluku da učestvuje u tom značajnom projetu regionalnog i evropskog karaktera", kazao je Škundrić.

Prema njegovim rečima, definitivna odluka će biti doneta na osnovu ponude koju Srbija bude dobila od Vlade Bugarske i rezultata studije koju će uraditi Srbija.

On je dodao da će u zavisnosti od visine učešća i visine sredstava koje će biti potrebne za izgradnju nuklearke biti doneta odluka o načinu finansiranja.

Poziv Srbiji da učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj izneo je bugarski premijer Bojko Borisov tokom posete Srbiji 26. aprila ove godine.

Nuklearna elektrana Belene snage 1.060 megavata trebalo bi da nadoknadi smanjenje kapaciteta za proizvodnju struje u Bugarskoj nastalo prevermenim gašenjem reaktora u nuklearki Kozloduj.

Izgradnja nuklearke na severu Bugarske, pored Dunava, ugovorena je sa ruskom kompanijom Atomstrojeksport, a sada su postavljeni temelji i započeti radovi izgradnji.

Bugarska traži strateškog investitora za realizaciju projekta naokon što se nemačka kompanija RVE (RWE) u jesen 2009. godine povukla iz projekta. U međuvremenu je Hrvatska, kojoj je poziv takođe upućen, saopštila da nije zainteresovana za izgradnju nuklearke.

Izgradnja nuklearke Belene prvobitno je započeta 1981. godine, ali je obustvljena 10 godina kasnije zbog problema sa finansiranjem, radovi su obnovljeni u jesen 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: