“Državne cene“ podigle inflaciju

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović kaže da je na rast inflacije uticao rast cena proizvoda i usluga koji su pod kontrolom države.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

18:40

Default images

On je ocenio da će dosadašnje nerealne inflatorne projekcije uticati na "pad kredibiliteta kreatora ekonomske politike u očima privrednika".

"Rastu potrošačkih cena pogodovao je rast cena proizvoda i usluga, koji su pod ingerencijom države i akcizna politika, koja je uslovljavala rast cena - poput nafte, alkoholnih pića, cigareta, a takođe i nepostojanje strategije poljoprivrednog razvoja i adekvatne poljoprivredne politike", rekao je Đogović. On je naveo da tome treba dodati i "pasivnost državnih institucija u pogledu sankcionisanja kartelskog i monopolskog ponašanja, što je doprinelo rastu cena poljoprivredno prehrambenih proizvoda".

Ovaj ekonomski analitičar smatra da će nerealne projekcije inflacije kreatora ekonomske politike uticati na "pad njihovog skromnog kredibiliteta u očima privrednika".

"Privrednici, zato, prilikom projekcija svojih cena za sledeću godinu neće uvažavati zvanične projekcije inflacije, nego će se, jedan do dva procentna poena nadograditi na te projekcije", rekao je Đogović.

On je kazao da se izvesno može očekivati i to da se početkom naredne godine, nakon što se 'odrmznu' zarade i uspešne prodaje Telekoma, jedan deo sredstava prelije u tekuću potrošnju.

Đogović je naveo da će Narodna banka Srbije (NBS), imajući sve ovo u vidu, tokom sledeće godine, naročito u prvom polugodištu, morati da vodi restriktivnu kreditno-monetarnu politiku, odnosno da poveća referentnu kamatnu stopu, ili stopu obavezne rezerve.

"U svakom slučaju, naredne godine inflacija bi trebalo da bude niža od projektovane za tu godinu", rekao je on i podsetio da je projektovana ciljana inflacija za 2011. godinu 4,5 plus minus 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: