Zgrade bez saobraćajnica: U komšiluku raste "humano naselje", da li biste živeli u njemu?

Projekat stavlja naglasak na zelenilo i parkove, te je zamišljen tako da između zgrada nema saobraćajnica.

Region

Izvor: B92

Subota, 27.02.2021.

09:42

Zgrade bez saobraćajnica: U komšiluku raste
Ilustracija: Depositphotos, potowizard

Nakon uklanjanja postojećih objekata i pripremnih radova, počela je prva faza realizacije projekta Vrtovi svetla, koji će revitalizovati zonu u neposrednoj blizini Fabrike električnih sijalica i njen poznati toranj. Planirano je da prvi stanovi budu useljivi do kraja 2022. godine, a kompletan završetak projekta očekuje se do kraja 2024.

"Naselje će se realizovati u nekoliko faza. U prvoj fazi, koja je u toku, planirana su 163 stana. Druga faza su dve susedne zgrade, povezane manjim poslovnim delom, zatim još dve zgrade u fazi četiri, a peta je faza uređenje nekadašnjeg industrijskog sklopa" kaže Joško Mikulić, inženjer građevine i voditelj tog, 80 miliona evra vrednog projekta, iz kompanije MC & partneri development, piše Jutarnji list.

Dodaje da će se sledeća četiri meseca raditi iskopi i temelji za podzemne garaže, a zatim počinje sama gradnja objekata, tačnije prve dve stambene zgrade. Projekat Vrtovi svetla stavlja naglasak na zelenilo i parkove, te je zamišljen tako da između zgrada nema saobraćajnica, nego su sva parking mesta u podzemnim garažama s ulazima iz Kornatske ulice.

Povratak humanom stanovanju u zelenom okruženju, koristeći najnaprednije tehnike građenja i najnovija tehnološka dostignuća u projektovanju, kao i oprema stanova vrhunskim materijalima bila je nit vodilja u osmišljavanju ovog jedinstvenog projekta.

Industrijski objekti, proizvodna hala i poznati toranj za ispitivanje sijalica čine središte stambenog kompleksa. Predviđena je prenamena u komercijalne sadržaje koji nadopunjuju savremeni život - osim dućana, kafića, pošte i banke, frizera i sličnog - tu će se nalaziti i prostori za teretanu i velnes.

Investitori navode da je prodato ili rezervisano sedamdesetak od buduća 463 stana. Planovi stanova su fleksibilni te se u početnoj fazi gradnje i prodaje mogu modelirati prema željama kupaca, kao i odabir opreme stana ili, na primer, vrste grejanja.

Zgrade se grade prema novim zakonskim propisima u gradnji, a reč je o građevinama gotovo nulte energije, odnosno vrlo visokih energetskih svojstava. To jednostavno znači da se što manje energije zimi troši na grejanje, a leti na hlađenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: