Račun devet puta veći: Cene gasa šokirale hrvatske privrednike

Visoki računi za gas šokirali su početkom godine slavonskobrodske preduzetnike i privrednike.

Region

Izvor: HRT/Višnja Ružojèiæ

Ponedeljak, 27.02.2023.

09:38

Račun devet puta veći: Cene gasa šokirale hrvatske privrednike
Ilustracija: Shutterstock/FedotovAnatoly

I do deset puta veće iznose teško mogu da ukalkulišu u poslovanje, a u Obrtničkoj komori strahuju da će se nakon oporavka mnoge firme ponovo ugasiti, prenosi HRT.

U slavonskobrodskom pogonu za održavanje vagona gas je glavni energent. Spremali su se na udar krize, ali ne i na ovakav šok.

"Za decembar prošle godine dobili smo račun od 660.000 kuna. Govorimo o jednom mesecu", istakao je Mario Obradović, direktor firme Održavanje vagona, pogon Slavonski Brod.

Devet puta više nego pređašnjih meseci. "Meni je jasno da je država pokušala da ublaži taj šok, ali je uistinu ta ogromna razlika u cenama", istakao je Obradović.

Usred zime bio je to hladan tuš i za privrednike. Dok su se, kažu, cene njihovih proizvoda strogo kontrolirase - ogromni računi za gas ozbiljno su kasnili.

"Sredinom januara ove godine dobili smo odjednom sva tri računa za 10, 11 i 12 mesec koji su nas više nego šokirali. Dobili smo 180 hiljada kuna", rekao je Jakša Lović, preduzetnik iz Gornje Bebrine.

Zbog enormnog poskupljenja Obrtnička komora je bila zatrpana pozivima. Tražili su objašnjenje i od regulatorne agencije i od opskrbljivača - HEP Plina. A pisali su i resornom ministarstvu.

"Pisali smo da se pokušamo dogovoriti da nam se obračunava gas kao domaćinstvu, rekla je Jelena Sedlo Ivaniš, potpredsednica Hrvatske obrtničke komore.

Jer će, kaže, i uz državne podsticaje mnogi teško preživeti. Oni svoje račune još nisu platili. HEP Plinu Osijek uložili su žalbu pozivajući se na uslugu garantovanog snabdevanja.

"Cena koju smo trenutno dobili je oko 30 posto veća i od cene koju je HERA propisala, rekao je Obradović.
Na upit HRT-a, iz HEP-a su odgovorili da primenjuju cenu gasa koju donosi HERA.

"HEP Plin kao garantovani snabdevač nema nikakav uticaj na iznos regulirane cene gas i nije u mogućnosti da razmatra prigovore u vezi s cenom za tu kategoriju kupaca.

Dodaju i kako se s obzirom na povoljno stanje na gasnim berzama može očekivati stabilizacija cena. Ko preživi - dočekće i najavljeni novi paket Vladinih mera, piše HRT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: