Vesti -

Novo otkriće u aferi koja trese Hrvatsku

Povodom članaka u vezi s poslovanjem društva BitLucky d.o.o. iz Kostrene, oglasila se Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa).

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Visualistka
Ilustracija: Shutterstock/Visualistka

Delatnosti povezane s virtuelnom imovinom trenutno nisu regulisane posebnim propisima u Hrvatskoj te Hanfa subjektima koji obavljaju takve delatnosti ne izdaje odobrenja za rad, ne licencira njihove članove uprave, niti je ovlašćena da obavlja nadzor nad pružanjem takvih usluga, navode u saopštenju.

Hanfa je od 2020. nadležna za nadzor sprovođenja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u odnosu na osobe koje se bave delatnošću pružanja usluga razmene virtuelnih valuta i/ili pružanja usluge čuvanja novčanika, takođe nadzire sprovode li takve osobe i društva sve mere i postupke propisane tim zakonom, prenosi Poslovni dnevnik.

U tom smislu, Hanfa trenutno vodi popis društava koja obavljaju predmetne delatnosti.

"Društvo BitLucky registrovano je u Sudskom registru za niz delatnosti ali nijedna od njih nije delatnost razmene virtuelnih valuta niti usluga čuvanja novčanika. Stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, a obzirom da ni u sudskom registru kao predmet poslovanja nisu navedene delatnosti povezane s virtuelnom imovinom, nije u delokrugu Hanfinog nadzora."

Budući da su ovakve ili slične prevare povezane uz ulaganja u kriptoimovinu česte širom sveta, na hrvatske građane je apelovano da ne nasedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem različitih internet stranica, koje obećavaju visoke prinose.

Takođe, apelovano je da ne ulažu svoj novac u finansijske proizvode koje ne razumeju i za koje nisu proverili autentičnost i ovlašćenost finansijskih posrednika, bez obzira na to o kojoj vrsti ulaganja je reč. Zbog velike volatilnosti to tržište je rizično te nema garancije i povrata izgubljenog novca u slučaju pada vrednosti kriptovaluta, objavili su iz Hanfe.

Ako se građani ipak odluče na tu vrstu ulaganja, važno je da se o njima pre dobro edukuju i provere da li je reč o društvu koje se nalazi na popisu Hanfe. U slučaju već počinjene prevare i krađe podataka, građani svoj slučaj prijavljuju Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako bi sprečili porast prevara na evropskom nivou, Evropsko veće nedavno je izglasalo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA) čiji je cilj da zaštiti osobe koje ulažu u kriptovalute, ali i da sačuva finansijsku stabilnost.

Uredba predstavlja usklađeni i regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama, ali i za izdavaoce i pružaoce usluga povezanih s kriptoimovinom koji vredi na području cele EU. Takođe, pravila obuhvataju i izdavaoce korisničkih tokena, kao i tokena vezanih za imovinu i stabilnih valuta (stablecoin), kao i mesta trgovanja i novčanike u kojima se imovina u kriptu pohranjuje.

Početak primene Uredbe na nacionalnim nivoima očekuje se krajem 2024. ili početkom 2025. godine, zavisno od trenutka objave Uredbe u Službenom listu EU, što se očekuje u junu ove godine.

Na nivou EU se trenutno raspravlja hoće li subjekti koji trenutno pružaju usluge vezane za kriptoimovinu skladno okviru za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma moći da koristi dodatno razdoblje za usklađenje do (najkasnije) sredine 2026. godine, a koje zakonodavac u Republici Hrvatskoj može dodatno da skrati. Hanfa će obaveštavati zainteresovanu javnost o toku nacionalne implementacije iz područja svoje nadležnosti, zavisno od toka zakonodavne procedure i raspoloživih informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.