Biz - B92.net

Ništa od nafte

Podgorica -- Proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Alexander Knyazhinsky/Shutterstock
Foto: Alexander Knyazhinsky/Shutterstock

Pročitajte još:

Nafta dostigla 90 dolara za barel prvi put od 2014.

Naime, bušotina je, prema informacijama koncesionara, suva, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

Perunović je kazao da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano, ali da taj izveštaj još nije gotov, pišu Vijesti.

"Oficijelni izveštaj od njih nije stigao, ali smo imali prezentaciju, na kojoj nam je njihov menadžment definitivno rekao da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nisu onakve kakve su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju takozvanom suvom bušotinom ili 'dry hole'", rekao je Perunović na događaju Dan otvorenih vrata upriličenom za novinare.

Što se tiče proizvodnje sa te bušotine, ona, kako je rekao, nije moguća.

"Eni i Novatek će raditi razvoj tog ležišta i gledati put migracije tih ugljovodonika. Videćemo da iskoristimo te podatke i analize kako bismo u nekom narednom periodu videli da li postoji na nekom drugom lokalitetu to što smo tražili", objasnio je Perunović.

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest meseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Perunović je kazao da je konzorcijum Eni i Novatek završio cementacioni deo same bušotine i da je polako počeo sa pripremanjem demobilizacije tog bušećeg postrojenja.

"Koncesionar je u obavezi da nam dostavi konačne rezultate u narednih šest meseci. Kakvi će oni biti, ajde da ne budem previše pesmističan, ali mislim da što se tiče same bušotine na kojoj je rađeno, oni neće biti dobri u smislu potencijalne proizvodnje", precizirao je Perunović.

Konzorcijum Eni i Novatek sada treba da dostavi plan rada koji su ispunili na toj bušotini. Nakon revizije da li je sve urađeno po planu i programu, biće mu vraćena bankarska garancija od 73 miliona evra, koja se nalazi u sefu Ministarstva ekonomskog razvoja.

"Kada završi prvu fazu, on je obavezan da po ugovoru uđe u drugu, gde će morati da položi bankarsku garanciju vržednosti 12 miliona evra, koju bi trebalo da iskoristi za bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara", rekao je Perunović.

Da li će koncesionar uraditi tu bušotinu ili ne, u Ministarstvu još nemaju informaciju.

Drugo istražvanje crnogorskog podmorja dobila je da radi i kompanija Energean u blokovima 26 i 30.

Perunović je rekao da oni treba da do 15. marta obaveste Ministarstvo da li su našli partnera za ulazak u istražno bušenje.

"Oni su optimisti da bi se na njihovom bloku mogla naći značajna količna gasa", dodao je Perunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.