Vesti -

Kreće prodaja imovine rudnika u BiH zbog enormnih dugova

Poreska uprava Federacije BiH, Kantonalni poreski ured Zenica, oglasio je prodaju zaplenjene imovine dva rudnika u Federaciji BiH.

Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Mark Agnor
Ilustracija: Shutterstock/Mark Agnor

Prodaja se organizuje radi namirenja dužnikovih poreskih obaveza poreskog obveznika, putem prve javne aukcije.

Prodaje se imovina rudnika mrkog uglja “Kakanj” ukupne vrednosti 6.367.700 KM, izveštava Biznisinfo.ba.

Reč je o tri lota koja pripadaju pogonu Stara jama. Svaki obuhvata po kuću, zgradu i dvorište, u vrednosti od po 1,7 miliona KM, 2,1 miliona KM i 2,5 miliona KM, na adresi 7. Muslimanske brigade b.b.

Takođe se prodaje imovina rudnika mrkog uglja “Zenica” u vrednosti od 2.296.200 KM. Reč je o nekretnini površine čak 73.788 metara kvadratnih koja pripada rudniku Stranjani.

Prva javna aukcija će se održati 7. decembra 2023. godine (četvrtak) u zgradi Kantonalnog poreskog ureda Zenica.

Inače, oba ova rudnika posluju u sastavu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, te spadaju u najveće poreske dužnike u entitetu.

Prema poslednjim podacima koje su objavljeni, a koji pokazuju stanje na dan 30. septembar ove godine, rudnik Zenica ima dug od oko 150 miliona KM, a rudnik Kakanj oko 91 milion KM, podseća BiznisInfo.ba.

Reč je o listi poreskih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada. Na toj listi se rudnik Zenica nalazi na 3. a Kakanj na 7. mestu najvećih dužnika u Federaciji.

Podseća se da je Elektroprivreda BiH u periodu januar-septembar 2023. godine ostvarila gubitak od oko 50 miliona KM. Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cenovno-troškovnim i drugim okolnostima, biće nastavljen i do isteka godine.

Negativno poslovanje uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cene uglja i troškova njegovog prevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna – prodajna cena za javno snabdevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.