Komšijama preti nestašica svinjetine

Od prvog registrovanog slučaja 2022. u Severnoj Makedoniji registrovana su 62 žarišta afričke svinjske kuge, a ubijeno je više od 14.000 svinja.

Region

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

09:18

Komšijama preti nestašica svinjetine
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ DAVID CHANG

Od prvog registrovanog slučaja 2022. u Severnoj Makedoniji registrovana su 62 žarišta afričke svinjske kuge, a ubijeno je više od 14.000 svinja.

Ako male farme svinja ozbiljno ne shvate preporuke u vezi s sprovođenjem mera protiv afričke svinjske kuge, zemlja bi mogla da ostane bez svinjskog mesa, rekli su ovih dana učesnici kursa o održivoj tehničkoj pomoći u naporima za suzbijanje afričke svinjske kuge u Severnoj Makedoniji u organizaciji Agencije za hranu i veterinu.

Od prvog registrovanog slučaja 2022. u Severnoj Makedoniji registrovana su 62 žarišta afričke svinjske kuge, a ubijeno je više od 14.000 svinja., prenosi agencija MIA. Učesnici radionice rekli su da se mesečno pojave jedna ili dve nove infekcije u neregistrovanim, malim obiteljskim poljoprivrednim gazdinstvima koja ne paze previše na biosigurnosne mere.

"Problem sa svinjskom kugom traje već dve godine i visok je postotak zaraženosti u svim delovima zemlje. Nažalost, mali poljoprivrednici, oni koji nisu registrovani, ne shvataju u potpunosti poruke Agencije za hranu i veterinarstvo, a pogođena su i veća gazdinstva.

"Bolest nije zoonoza, ali utiče na ekonomiju i ako se ovako nastavi, mogli bismo ostati bez svinjetine na makedonskim trpezama. Zato naglasak treba staviti pre svega na male farme, kako bismo podigli svest, kako bismo se zajedno borili protiv ovog gorkog problema", rekao je predsednik Udruženja svinjogojskih farmi "Makedonska svinja" Bojan Georgievski, prenosi Poslovni dnevnik.

Voditelj Agencije za hranu i veterinarstvo Nikolče Babovski rekao je da Agencija poziva poljoprivrednike, lovačke udruge i koncesionare lovišta da provedu biosigurnosne mere.

"Od prvog slučaja bolesti u Evropi 2014. godine pa do danas kroz sisteme dojave stalno viđamo nova žarišta, pa tako i kod nas. Od prvog slučaja u zemlji, 2022. godine, evidentirana su 62 žarišta, a ubijeno je preko 14.000 svinja. To je značajan broj za našu privredu”, rekao je Babovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

6 h

Podeli: