Vesti -

Hrvatska može da kupi 76 Bredlija i rakete TOW za 757 miliona dolara

U MORH-u očekuju potpisivanje do kraja 2021. godine, modernizaciju će sprovesti Đuro Đaković.

Izvor: vecernji.hr
Podeli
Foto: EPA, Antonio Bat
Foto: EPA, Antonio Bat

Nakon što je pre nedelju dana američki Stejt department odobrio prodaju naoružanja Hrvatskoj, očigledno počinje realizacija velikog vojnog projekta o kojem se govori već nekoliko godina, nabavke 76 borbenih guseničara Bredli (Bradley) i pripadajućeg naoružanja.

U opsežnoj dokumentaciji iznenađujuće deluje procenjena vrednost celog posla, koji počinje donacijom vozila, a sve bi moglo, prema tvrdnjama Amerikanaca, stajati 757 miliona američkih dolara. Iako to jeste njihova procena, teško je očekivati da će na kraju ta vrednost biti manja. Sama vozila koja SAD donira stoje oko 157 miliona dolara, piše Večernji list.

Premda je MORH-ova ekipa stručnjaka još u leto 2019. odabrala vozila koje će donirati američka vlada, posao na projektu se odužio, delom i zbog pandemije. Da se konačno priprema realizacija posla bilo je vidljivo nakon usvajanja vojnog proračuna RH za 2021. jer se u njemu pojavila i stavka o nabavci borbenog vozila na gusenicama za pešadiju, dakle Bradley-a, u iznosu od 161 milion kuna (oko 26 miliona dolara).

Razmišlja se o broju i opremi

U MORH-u potvrđuju da očekuju odluku Vlade RH i potpisivanje ugovora s Amerikancima do kraja 2021. Iznos koji je naveden u proračunu pokrio bi prvu ratu višegodišnje nabavke vozila Bradley, kažu. U ovom prvom koraku obaviće se samo osvežavanje i dovođenje vozila u operativnu upotrebu.

U kasnijim fazama planira se i modernizacija, koja bi Bradley-e M2A2 podiglo na viši standard, koji obuhvata digitalizaciju, promenu komunikacijske opreme i ojačavanje oklopne zaštite vozila. Računa se da bi taj “kit” za modernizaciju stajao dva do tri miliona dolara po vozilu. U MORH-u trenutno razmatraju mogućnosti opremanja Bradley-a koje im je ponudila vlada SAD-a te koliko će vozila na kraju uzeti. U sklopu nabavke tih vozila ponuđen je i celokupni paket koji uključuje simulator, obuku, specijalne alate i opremu za održavanje, kao i pripadajuća sredstva, streljivo 25 mm za top, te TOW 2A RF, radijski vođene protivoklopne rakete, kao i projektile TOW Bunker Booster za uništavanje utvrđenih pozicija. Američka je vlada odobrila rekordno veliku prodaju tih raketa Hrvatskoj, tako da RH može kupiti čak više od 1700 TOW projektila. No, to su, naravno, maksimalističke procene Amerikanaca šta bi Hrvatima trebalo.

Druga važna stvar je da u MORH-u potvrđuju očekivanje da će u ostvarivanje tog projekta biti uključen i slavonskobrodski Đuro Đaković Specijalna vozila, i to kao podizvođač multinacionalne firme BAE Systems, originalnog proizvođača vozila Bradley. Đuro Đaković je, naime, trenutno u postupku privatizacije i restrukturiranja, prošle nedelje podnete su obavezujuće ponude ENNA grupe Pavla Vujnovca te konzorcijuma tri velike češke grupacije Czechoslovak grupe-CSG, CE Industries i Promet grupe Renea Matera. Te kompanije imaju jaku vojnu proizvodnju, uključujući i poznatu Tatru, a specijalizovane su za proizvodnju oklopnih transportera te sudeluju u proizvodnji i opremanju takvih vozila proizvođača iz nekoliko drugih zemalja, na primer iz Nemačke i Švedske.

Foto: Depositphotos, Bumble-Dee
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Nakon američkog odobrenja prodaje i opremanja Bradley-a, prema američkom Zakonu o izvozu oružja, Stejt department prvi donosi odluku te potom o njoj obaveštava Kongres. Kongres po pravilu gotovo nikad ne odbija odobrenje prodaje naoružanja koje je dao Stejt department. Primarni ugovarač posla biće BAE Systems iz grada Jorka u Pensilvaniji, američka podružnica poznate britanske firme koja je šesti nabavljač američkog Ministarstva odbrane, te Raytheon Missile Systems iz Tuksona u Arizoni. Tu kompaniju vodi Vesli Kramer, bivši službenik ratnog zrakoplovstva s 90 borbenih naleta u BiH i Iraku.

Prema dokumentima Stej departmenta, Hrvatska je zatražila kupovinu i modernizaciju te podršku za Bradley-e, u šta, između ostalog, ulaze 84 mitraljeza M240, 1103 projektila TOW 2A, 100 projektila TOW2 i 500 TOW Bunker Booster projektila. Uključeni su i lanseri dimnih bomba M257, municija, radio-oprema, simulator, poseban oklop, tehnologija Hunter/Killer, rezervni delovi, prateća oprema, nadogradnja i modernizacija motora i transmisije, lanseri TOW projektila, oprema za komunikaciju, alati, obuka te logistička i tehnička podrška.

Jačanje saveznika

Stejt department objašnjava svoje zeleno svetlo Hrvatskoj time što će prodaja podržati spoljnu politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika.

"Predložena prodaja obnove i modernizacije borbenih vozila Bradley pridoneće hrvatskom cilju ažuriranja vojnih sposobnosti, uz dalje jačanje interoperabilnosti sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima. Hrvatska neće imati teškoća s apsorpcijom te opreme u svoje oružane snage”, ocenjuje Stejt department, ali i kaže kako prodaja “neće izmeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu”.

Projekt uključuje i dolazak američkih “trenera” koji će obučavati hrvatske vojnike, mehaničare i inženjere. Američka vlada daće još 25 miliona dolara za početak kompletne modernizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.