Hrvati "ratovali" zbog nje, sad je povlače

U Hrvatskoj se povlači s tržišta Kranjska kobasica u rinfuzi zbog neoznačenih alergena, glutena i mlečnog proteina u proizvodu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2021.

11:53

Hrvati
Ilustracija: Depositphotos/Shaiith79

To je saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"S obzirom na to da proizvod sadrži neoznačene alergene, gluten i mlečni protein, može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osetljivih na njih, dok ga osobe koje nisu alergične na navedene alergene mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja", navodi se u obaveštenju, prenosi Hina.

Proizvod nije u skladu s evropskim uredbama o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane, te o pružanju informacija o hrani potrošačima.

Reč je o Kranjskoj kobasici datuma proizvodnje 2. jul 2021. s rokom upotrebe do 2. avgusta 2021, precizira se u informaciji.

"Rat" sa Slovencima

Podsetimo, 2014. godine Slovenija je pristala na kompromis o kranjskoj kobasici, prema kojem hrvatski proizvođači svoju "kranjsku" pod tim imenom mogu da prodaju, kako je tad dogovoreno, narednih 15 godina.

Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim poreklom, poručio je tada da je kompromisni predlog Evropske komisije, s kojim su se saglasile obe strane u sporu, "ludost bez presedana" i da je 15 godina "apsolutno predugo razdoblje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: