"Ako bi sva vozila prešla na struju, država bi štedela milijardu evra godišnje"

Hrvatska bi trebalo da ukine PDV na električna vozila.

Region

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 13.09.2021.

14:20

Ilustracija: Depositphotos/miflippo

To je predlog udruženja Strujni krug, koje okuplja 900 sadašnjih i budućih vlasnika takvih vozila, a koji tvrde da bi tako postigli sličan uspeh kao i Portugal.

Pritom bi, po računu udruženja, država na uvozu energije uštedela gotovo milijardu evra godišnje, piše Jutarnji list.

Hrvoje Prpić, predsednik udruženja Strujni krug kaže da bi se ukidanjem PDV-a na kupovinu električnih vozila postigli brojni ciljevi. Navodi da Hrvatska, nakon što se izuzme iznos rafinisanog goriva koje izveze, svake godine uveze nafte u iznosu 8,5 milijardi kuna.

"Ako bi sva vozila u Hrvatskoj prešla na struju, a svu tu električnu energiju bismo uvezli umesto da je proizvedemo, cena potrebnih 3 TWh godišnje iznosila bi manje od 1,5 milijardi kuna godišnje, odnosno direktna ušteda u uvezenoj energiji iznosila bi čak 7 milijardi kuna godišnje", kaže Prpić.

Bolji poreski tretman

Dodaju da bi takav, bolji poreski tretman električnih vozila pozitivno uticao na tržište. Kupcima bi takav podsticaj bio dostupan tokom cele godine. Udruženje navodi i da tada ne bi trebalo izdvajati tolika sredstva za sufinansiranje nabavke električnih vozila, a svi zainteresovani kupci imali bi i dalje jednak ili sličan podsticaj kakav su do sada imali priliku da koriste.

"Državi je to korisno i stoga što je jedan od ciljeva Evropske unije da do 2030. smanji emisije CO2 za gotovo 55 posto, a sve države članice koje ne ispune te ciljeve moraće da plaćaju drastične penale", pojašnjava Prpić. Navodi da je Portugal od 2017. naovamo zabeležio nagli porast prodaje električnih vozila.

"Sada je među šest zemalja s najvećim udelom električnih vozila", navode u Strujnom krugu.

Ključni momenat

Kao ključni moment Prpić ističe da je pre četiri godine Portugal uveo tri poreske olakšice. Prva je ukidanje PDV-a u punom iznosu pri kupovini električnih vozila koja imaju cenu nižu od 470.000 kuna, odnosno 62.500 evra. Druga olakšica je oslobođenje od plaćanja poreza na motorna vozila koja imaju nula posto emisije ugljen-dioksida te treća olakšica je oslobođenje od plaćanja putarine za vozila s nula posto emisije CO2.

"Takvim modelom Portugal je ostvario da danas ima više od 40.000 elektrifikovanih vozila, a ako se naš predlog usvoji, Hrvatska bi u idućih pet godina mogla biti na istom putu", kaže Prpić.

U Hrvatskoj je lane zbog pandemije prodaja svih vrsta vozila pala za 42,7 posto na 36.084. No, udeo električnih vozila skočio je na 1,5 posto. Godinu pre bio je 0,3 posto. Iako su električna vozila sve popularnija, volumen prodaje im je skroman. Lani je prodato 539 e-vozila, a u prvom tromesečju ove godine, prodata su 152 električna vozila. Ali, nedugo zatim, zbog podsticaja, Tesla se pohvalila da je tokom juna u Hrvatskoj sama prodala 111 vozila. Država Hrvatska prodaju e-vozila podstiče preko Fonda za zaštitu okoline koji je ove godine budžet za subvencije podigao s 44 na 105 miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: